FORSVARER MADSEN: Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark er forsvarer for Peter Madsen, som er siktet for uaktsomt drap og likskjending av Kim Wall.
FORSVARER MADSEN: Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark er forsvarer for Peter Madsen, som er siktet for uaktsomt drap og likskjending av Kim Wall. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix Danmark

Hun har aldri forsvart en drapssiktet – nå skal Betina forsvare Ubåt-Madsen

Den danske forsvarsadvokaten sa umiddelbart ja da hun ble spurt om å forsvare ubåteier Peter Madsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokat Betina Hald Engmark ble for to uker siden kastet inn i drapssaken som har rystet både Danmark, Sverige og Norge.

Liket av den svenske journalisten Kim Wall (30) ble mandag funnet i sjøen utenfor København. Politiet leter fortsatt etter hodet, armene og beina.

– Peter er fornøyd

46 år gamle Peter Madsen, et kjent ansikt i Danmark, tok torsdag 10. august med seg Wall i sin egenbygde ubåt Nautilus.

I tillegg til å ha bygget tre ubåter er Madsen kjent som oppfinner og forsker.

Nå er Madsen siktet for likskjending og uaktsomt drap på Wall, og sitter varetektsfengslet.

Kvinnen som skal forsvare Madsen er advokaten Betina Hald Engmark.

Hun ble spurt om å ta på seg den krevende jobben allerede fredag 12. august, dagen Madsens ubåt sank, hvor han senere ble fengslet og siktet av politiet.

– Jeg ble kontaktet fredag og spurt om jeg ville ta jobben. Det sa jeg ja til, sier Hald Engmark til danske BT.

Hun ønsker ikke kommentere hvorfor ubåteieren og oppfinneren valgte nettopp henne til jobben.

– Jeg ble spurt og sa ja. Jeg har en opplevelse av at Peter er fornøyd med valget sitt. Jeg er glad for å kunne hjelpe, uansett sakens karakter. Jeg hjelper alle personer som henvender seg, i den grad jeg har tid og kompetanse, sier advokaten.

Saken har fått enorm oppmerksomhet de siste ukene. Også Hald Engmark ble overrumplet av saken.

– Jeg tror at jeg ble like overrumplet som alle andre. Ingen kan umiddelbart få oversikt over en sak, og jeg hadde ikke på noen som helst måte tenkt hvilket omfang saken kunne få, sier hun.

Første drapssak

Peter Madsens tok med Kim Wall i ubåten i forbindelse med at journalisten ønsket å skrive om ham. Et halvt døgn senere synker ubåten, Madsen blir reddet av politiet og Kim Wall var sporløst forsvunnet.

Ti dager senere ble deler av liket hennes funnet i sjøen utenfor København. Madsen har i avhør forklart at det skjedde en ulykke om bord på ubåten, som forårsaket Walls død. Han har også innrømmet å ha dumpet liket av Wall til sjøs, men nekter å ha drept 30-åringen.

For Hald Engmark har pågangen fra presse over hele verden, vært enorm.

– Denne saken tar selvfølgelig opp mye av tankene og hverdagen min, men det skal ikke gå utover annen jobb og familie, som jeg også må ivareta, sier hun.

Den erfarne advokaten har jobbet for statsadvokaten i mange år, før hun gikk over i det private. Hun har i en rekke år jobbet med økonomisk kriminalitet for Nordskjælland-politiet.

Peter Madsen er hennes første klient som er siktet for drap. Hun har dog jobbet med drapssaker fra andre siden – som en del av påtalemyndigheten.

– Jeg har hatt flere saker hvor jeg har vært forsvarer for folk som er siktet for voldtekt og vold, men ikke drap, sier hun.

Tett kontakt

Til avisen forteller Engmark at hun har tett kontakt med Madsen, som har sittet varetektsfengslet siden 11. august.

– Politiet underretter meg når det er noe nytt i saken. Det betyr jo at jeg må ha tett kontakt med min klient. Vi møtes ikke kun ansikt til ansikt. Selvfølgelig ringer jeg også, hvis det er noe akutt. Men jeg besøker ham ofte – dog ikke daglig, sier hun.

I flere av uttalelse fra Hald Engmark har hun understreket at Madsen ønsker å samarbeide best mulig med politiet, og at 46-åringen ønsker åpenhet i saken.

Da det ble kjent at Kim Wall hadde mistet livet om bord på ubåten uttalte Hald Engmark at Madsen var lettet.

– Han er lettet over opplysningene som er blitt frigitt, sa hun.

Kolleger mener Hald Engmark er en svært dyktig advokat.

– Dette er nok hennes mesterstykke. Hun står midt på slagmarken, men når man skyter kanonene mot henne – blir hun stående. Hun har en indre ro, som man ikke kan ta fra henne. Og en fantastisk besluttsomhet, sier forsvarsadvokat Niels Henrik Kromann, som deler kontor med Hald En

Dette er saken:

  • Torsdag 10. august rundt klokken 19.00 dro ubåteier og oppfinner Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30) ut med Madsens selvbygde ubåt UC3 Nautilus.
  • Madsen og Wall ble sist sett mellom klokken 20.00 og 20.30 i havet mellom Øresund og København, av tilfeldig forbipasserende, som også tok bilde av de to.
  • Natt til fredag 11. august forsvinner ubåten et sted mellom Øresund og København. Madsens første forklaring var at han satt av Wall ved Refsehaleøen klokken 22.30, noe han senere gikk tilbake på.
  • Kjæresten til Wall forsøker å komme i kontakt med henne, uten hell. Han melder henne savnet klokken 02.30 natt til fredag.
  • Fredag blir ubåten etterlyst og klokken 10.15 blir ubåten observert. Omkring en 40 minutter senere synker ubåten, men Madsen rekker å bli reddet av redningsmannskapene.
  • Peter Madsen blir avhørt av politiet. Leteaksjonen etter Kim Wall trappes opp, og Madsen blir fredag ettermiddag siktet for uaktsomt drap.
  • Lørdag blir ubåten hevet, men de finner ingen Kim Wall om bord.
  • Arbeidet med å lokalisere Kim Wall gjøres i et samarbeid mellom dansk og svensk politiet, og det er blitt gjennomført søk i store havområder.
  • Mandag 21. august blir det gjort funn av deler av et lik, ved Amager utenfor København. DNA-undersøkelser viser at torsoen er Kim Wall.