Fant legionella og sæd på Norges største spa

To av Norges største spa måtte stenge ulike basseng på dagen da TV 2 hjelper deg sjekket vannkvalitet og hygiene. Sæd og legionella var bare noen av funnene som ble gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både The Well, som er nordens største spa, og Norefjell Ski og Spa måtte stenge og rense boblebad på dagen, etter at TV 2 Hjelper deg fant legionella i vannet.

Legionellabakteriene er spesielt farlig i boblebad, da det kan bli pustet inn fra dampen og gi en type lungebetennelse som kan gjøre deg alvorlig syk.

– Det kan i verste fall være dødelig, sier Egil Lingaas, smittervernsoverlege ved Oslo Universitetssykehus.

Smittevernsoverlege ved OUS, Egil Lingaas, sier man kan bli alorlig syk av legionella og at det i værste fall er dødelig.
Smittevernsoverlege ved OUS, Egil Lingaas, sier man kan bli alorlig syk av legionella og at det i værste fall er dødelig. Foto: Egil Lingaas

Vannet var fullt av bakterier

Spaene som ble sjekket er The Thief, The Well, Norefjell Ski og Spa og Farris Bad.

Alle spaene ble sjekket tidlig på dagen, da det burde være ekstra rent. Ingen av spaene var informert om testen på forhånd.

Dette fant vi

The Well:

 • Funn av legionella pneumophila 1 i boblebad.
 • Svært godt renhold av flater, lave ATP-verdier.
 • Funn av sæd i badstu.

The Thief

 • Høye ATP-verdier på gulv og dusjgulv i både herre- og damegarderobe. Målingene lå på rundt 20 000 og 30 000.
 • Fine vannprøver.

Farris Bad

 • Generelt godt renhold, bestod alle vanntester.
 • En høy ATP-måling på 14 000 på gulvet i herregarderoben.

Norefjell ski & spa

 • Funn av legionella pneumophila 2-14 i boblebad
 • Svært høye ATP-verdier på dusjgulv i herregarderobe. Høyeste måling var på over 300 000.
 • Høye kimtall i hovedbasseng. 30 ganger høyere enn det grenseverdiene er. Dette kan føre til magesyke, hudinfeksjoner og utslett.

På alle spaene ble vannkvaliteten i hovedbassenget og et av boblebadene sjekket.

Verst ut kom Norefjell Ski og Spa. I tillegg til funn av legionella i et av boblebadene var bakterieinnholdet i hovedbassenget 30 ganger høyere enn grenseverdiene som er satt.

– Det blir jo som å bade i en liten suppe av bakterier. Du kan få omgangssyke og hudinfeksjoner. Bading i det bassenget bør ikke forekomme, sier Lingaas.

Fant sæd i badstuen på The Well

Fant sæd på The Well. Tre streker betyr at sædtesten er positiv. Foto: Pernile Dvergedal
Fant sæd på The Well. Tre streker betyr at sædtesten er positiv. Foto: Pernile Dvergedal

Men det var ikke bare i vannet det var skittent. I tillegg testet TV 2 Hjelper deg om flekker de fant i badstuene kunne være sæd.

På The Well ble det funnet sæd i en av badstuene. Dette til tross for at testen ble gjennomført tidlig på dagen, da det burde være ekstra rent.

Daglig leder for The Well, Espen Braaten, sier at de vil gå gjennom sine vaskerutiner:

– Jeg har ingen god forklaring på hvordan du har funnet den flekken. Men vi har jo gått gjennom alle våre vaskerutiner etter at dere fant legionella og kom fram til at vi har veldig gode vaskerutiner. Selvfølgelig må vi gå gjennom det nå, for vi skal ikke ha noen sædflekker noen steder hos oss.

Dette svarer spaene

The Well

Daglig leder for The Well, Espen Braaten, sier de har løst problemet med legionella og at prøver fra Eurofins nå viser at det er fritt for legionella.

– I dette tilfellet her har vi selvfølgelig umiddelbart stengt området og gjort undersøkelser som viser at det er en konstruksjonsfeil i det boblebadet.

Han sier de nå også vil teste vannet for legionella oftere enn før, da det viser seg at forrige legionellaprøve ble tatt ved nyttår.

– Med så komplisert anlegg som vi har, så burde vi vært føre var og gjort testen også oftere. Så det har vi innført nå da, sier Braaten.

Norefjell

Direktør for Norefjell Ski og Spa, Mikael Eliassen, sier han ikke vet hvorfor avviket i vannet oppstod, da de tar daglige prøver av vannet.

– Det jeg kan si om det er bare at jeg kan beklage på det sterkeste at det har blitt sånn og forsikre våre kunder om at vi jobber med våre rutiner, for å unngå at det skjer i framtida.

Han forteller at de etter TV 2 Hjelper deg sitt besøk vil bytte ut all bassengteknikk i løpet av høsten, for å få avvikene ned på et minimum.

– Vi intensiverer også kvaliteten på våre prøver til boblebad og har intensivert innsendingen av legionellaprøver, sier Eliassen

Boblebadet ble sist testet for legionella 11 dager før TV 2 Hjelper deg var på besøk, og testen var da negativ. Dette er imidlertid ikke uvanlig, da legionella ikke alltid dukker opp på tester, selv om det er til stede i vannet. Det er derfor svært viktig med gode renserutiner.

The Thief Spa

The Thief Spa sier de setter renhold øverst på agendaen og ikke er fornøyd med resultatet for gulv og dusjgulv i garderobene. De skal se på sine rutiner på nytt.

Farris Bad

I en e-post til TV 2 Hjelper deg skriver direktør Andreas Nilsson de at de alltid kan bli bedre og har satt i gang tiltak for å forbedre sine rutiner.

– Du kan ta med deg fotsopp hjem

Ved hjelp av en ATP-måler som teller mikroorganismer ble renholdet i garderobene og spa-området sjekket. Gulvet i garderoben og dusjgulvet var det mest skitne stedet på alle spaene, med unntak av The Well. Her ble det imidlertid gjort et annet funn.

På The Thief Spa ble det gjort funn som var 30 ganger høyere enn det som er anbefalt på gulvet i dusjen og garderoben.

– Dette er litt mer enn bare litt skittent, sier innemiljøkonsulent i Bygg og Facility Consult, Georg Blomberg.

Jeg tenker i verste fall, hvis du har ett kutt i foten, kan du få en infeksjon. Og så kan du også ta med deg fotsopp hjem, sier renholdskonsulent Lena Furuberg.

Svikt i renholdet over tid

Det verste funnet ble imidlertid gjort på Norefjell Ski og Spa. Her var verdiene på dusjgulvet i herregarderoben over 300 ganger høyere enn anbefalt.

Her er det svikt i renholdet over tid. Jeg tror ikke det har vært vasket godt nok på lang lang tid, sier Blomberg.

Mikael Eliassen, Direktør for Norefjell ski og Spa, sier de vil bytte ut all bassengteknikk etter TV 2 hjelper deg sine funn. Foto: Glenn Aaseby
Mikael Eliassen, Direktør for Norefjell ski og Spa, sier de vil bytte ut all bassengteknikk etter TV 2 hjelper deg sine funn. Foto: Glenn Aaseby

Norefjell Ski og Spa sier funnene ikke gjenspeiler den standarden de ønsker å ha.

– Vi har daglige kontroller av renholdet, men vi har konkret etter at TV 2 Hjelper deg la fram sine resultater gjort endringer. Vi har sjekket vaskemetode, vi har sjekket vaskemiddel, og vi har også tatt ATP-måler inn i våre rutiner, sier Eliassen.

Til tross for sædfunnet kom The Well best ut av renholdstesten, da nesten alle målingene var innenfor det som er anbefalt. Også hos Farris Bad var det mye bra, med unntak av én høy måling på gulvet i herregarderoben.

Slik testet vi

 • Alle vannprøver og målinger ble gjennomført tidlig på dagen, da det burde være ekstra rent. Uten at spaene var informert.
 • Vannprøvene ble tatt med sterile spesialflasker og levert til Eurofins, som har lang erfaring med testing av badevann.
 • Vi sjekket hovedbasseng på alle spaene, samt et boblebad. På The Thief er det ikke boblebad, derfor er kun hovedbassenget testet her.
 • Testen viser PH-verdi, kimtall, fargetall, turbiditet, pseudomonas aeruginosa og legionella.
 • Spaene ble undersøkt med en ATP-måler som måler antallet mikroorganismer på en overflate. Verdiene bør ligge under 1000 for å anses som helt rent.
 • Mikroorganismer kan være for eksempel bakterier, virus, sopp og alger.
 • Målingene ble gjort på typiske kontaktpunkter i både herre- og damegarderoben, samt inne i selve spaområdet.
 • Det ble tilsammen målt 14 flater på hvert spa, deriblant gulv, dusjgulv, dørhåndtak, sittebenker og skapdører.
 • Det ble brukt en PSA-test (Prostate-Specific antigen) for å påvise sæd.