FLERE ELDRE: En forklaring på at flere eldre får klamydia, kan være at flere enn før har sexpartnere som er yngre enn dem selv.
FLERE ELDRE: En forklaring på at flere eldre får klamydia, kan være at flere enn før har sexpartnere som er yngre enn dem selv. Foto: COLOURBOX

Flere over 50 får klamydia

Det har blitt vanligere for godt voksne nordmenn å teste positivt på kjønnssykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere over 50 år får kjønnssykdommen klamydia enn før, melder radiokanalen P4.

De siste årene har antall unge klamydiasmittede økt. I 2016 økte antallet med ni prosent sammenlignet med året før. Totalt ble det registrert 26 108 tilfeller av klamydia i Norge i fjor, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Til tross for at det fortsatt er flest unge som får kjønnssykdommen, ser man også at flere eldre får klamydia.

I fjor ble det diagnostisert 351 tilfeller av klamydia blant folk mellom 50 og 79 år. Det er en økning på 113 prosent siden 2006, da det var 165 tilfeller i denne aldersgruppen, skriver P4.

Økningen har vært størst i aldersgruppen 50-59 år, hvor antall klamydiatilfeller har økt fra 127 tilfeller i 2006 til 276 i 2016.

Ukjent årsak

Ifølge sexolog Siv Gamnes er det vanskelig å si hva som er årsaken til den økte smitten blant eldre.

– Det er ingen som vet hva årsaken er. Men jeg tenker det kan være et bevis på at seksualiteten er i endring og at man har sex på en annen måte enn før. Kanskje er det her snakk om en endring der flere eldre har sex med yngre personer, sier Gamnes til radiokanalen.

Flest menn

Ifølge P4 er det flest menn i aldersgruppen 50-79 år som smittes av klamydia.

– Det kan handle om at det er mest vanlig at godt voksne menn finner seg yngre kjærester enn det er kvinner over 50 som finner seg yngre menn. Det kan være en mulig forklaring, sier Gamnes.

Klamydia kan ubehandlet føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Man kan forhindre klamydiasmitte ved å bruke kondom.