Ekstremværet «Harvey» har bygd seg opp til en orkan og nærmer seg kysten av Texas. Etter å ha vært klassifisert som tropisk storm, ble Harvey oppjustert til orkan torsdag

Den ser nå ut til å bli den verste orkanen til å ramme Texas siden «Ike» i 2008.

Prognosen tilsier at Harvey vil bli en kategori 3-orkan, som vil treffe mellom Port O'Connor og Matagorda Bay fredag kveld lokal tid, ifølge National Hurricane Center.

Meteorologer advarer sterkt mot orkanen, og kaller den livstruende.

Vinden er nå oppe i 129 kilometer i timen, og kan øke på i det den kommer over land. Det følger store nedbørsmengder med uværssenteret.

Frykter store ødeleggelsee

Meteorologer frykter orkanen kan feie over land i tre dager før den roer seg. Det kan føre med seg flom og store ødeleggelser. Vannmengdene kan komme opp til 60 cm på en uke.

– Vi venter at orkanen vil tilta i styrke helt fram til den treffer land, sier talsperson Dennis Feltgen ved det nasjonale orkansenteret.

Meteorologene sier orkanen kan nå kategori 3. Den siste orkanen i denne kategorien som traff USA, var Wilma i oktober 2005. Sandy nådde ikke kategori 3 da den rammet østkysten i 2012, men forårsaket likevel materielle skader for godt over 285 milliarder kroner.

Titusener evakueres

Sju fylker på Texas' kyst har beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder. Fire av disse fylkene har beordret alle beboere til å evakuere og advarer alle som blir igjen om at de ikke er garantert redning.

Det ventes nedbørsmengder på opptil én meter så langt unna som Morgan City i Louisiana, over 640 kilometer unna der orkanen er ventet å treffe land. Meteorologene advarer mot flom og oversvømmelser.

President Donald Trump advarer også og ber folk forberede seg på det som kommer.

– Husk å planlegge framover, skriver han på Twitter.

(TV 2/NTB)