MEST FREM: Fremskrittspartiet er finneren på den ferske målingen Kantar TNS har laget for TV 2.
MEST FREM: Fremskrittspartiet er finneren på den ferske målingen Kantar TNS har laget for TV 2. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Frp fosser frem

Men De Grønne havner på vippen mellom blokkene på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet er den klare vinneren på den ferske målingen Kantar TNS har laget for TV 2. Men både KrF og Venstre havner under sperregrensen.

Vinner på Sør- og Vestlandet

Frp-leder Siv Jensen har funnet valgkampformen. Partiet har ikke hatt høyere oppslutning siden februar.

Fremskrittspartiet går klart frem med 2,7 prosentpoeng til 15,4 prosent. Bakgrunnstallene viser at partiets oppslutning øker på Sør- og Vestlandet.

Høyre går svakt tilbake med 0,5 prosentpoeng til 23,3 prosent. Dette er andre måling på rad som viser at de to regjeringspartiene har tettet igjen lekkasjen av tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

To under sperregrensa

Både Kristelig Folkeparti og Venstre havner på denne målingen under sperregrensa med henholdsvis 3,2 prosent (- 2,1) og Venstre 3,2 (- 0,3).

KrF ville bare fått to mandater på Stortinget dersom dette var valgresultatet. Partileder Knut Arild Hareide ville kapret sistemandatet i Hordaland, som han holder med bare drøyt 1000 stemmer til nærmeste konkurrent.

Venstre-leder Trine Skei Grande ville blitt eneste representant for sitt parti.

Nedturen fortsetter

Tilbakegangen fortsetter for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre for fjerde måling på rad. Partiet får 27,9 prosent, ned 0,5.

Kontrasten er stor til november i fjor da partiet hadde støtte fra 38,0 prosent av de spurte. Fallet er dermed over 10 prosentpoeng.

Også SV går noe ned etter at de tidligere denne uken fikk sin høyeste oppslutning siden forrige stortingsvalg. Partiet får 5,5 prosent (- 0,9).

Senterpartiet går derimot frem igjen med 1,6 prosentpoeng til 12,1,

Samlet har de tre rødgrønne partiene 84 mandater, og trenger dermed støtte fra enten Rødt eller De Grønne for å få flertall.

De Grønne over

Miljøpartiet De Grønne bryter sperregrensen for første gang i år med 4,7 prosent (+ 1,3), som er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden før kommunevalget. I slutten av august 2015 ble de målt til 5,0.

De grønne ville dermed fått 9 representanter på Stortinget. En av dem som ville kommet inn er Eivind Trædal, som er samboer med partiets byråd i Oslo, Lan Marie Ngyen Berg.

Rødt får 3,1 (- 0,7) og dermed et stykke unna sperregrensen. Andre partier får 1,5 (- 0,7). I denne gruppen er Kystpartiet størst med 0,4 prosent. Pensjonistpartiet får 0,2, De Kristne 0,2, Liberalistene 0,2, Helsepartiet 0,2 og Nordmørslista 0,2 prosent.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med intervju av 1070 personer i tidsrommet 18. - 23. august. Målingen er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. 81 prosent oppga partipreferanse.

Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet. Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.