I RETTEN: Aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve, sammen med forsvarer Torgeir H. Langva i Sunnmøre tingrett før straffesaken mot den voldstiltalte presten startet i dag. Foto: Arne Rovick/TV 2.
I RETTEN: Aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve, sammen med forsvarer Torgeir H. Langva i Sunnmøre tingrett før straffesaken mot den voldstiltalte presten startet i dag. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Prest: Klarte ikke kontrollere sinnet

ÅLESUND (TV 2) En prest på Sunnmøre erkjenner at han har vært voldelig mot sine to egne barn. Han vedgår at han ikke klarte å styre sinnet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Straffesaken mot presten startet i Sunnmøre tingrett i dag. Presten er tiltalt for vold i nære relasjoner.

Ifølge tiltalen skal han gjennom nesten fire år ha vært voldelig og truende overfor sine egen sønn. Datteren skal ha blitt utsatt for vold over en toårsperiode.

– Jeg erkjenner straffskyld, opplyste presten i tingretten.

Politiet startet etterforskning etter en bekymringsmelding fra helsesøster på skolen. Begge barna fortalte at de ble slått av pappa.

– Hele familien forteller om vold i heimen. Det blir fortalt om slag, om psykisk vold og om vold utøvd mens annet barn til stede. Vi mener også det har vært materiell vold med slag i gjenstander for å skremme, fortalte aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve i sitt innledningsforedrag.

I tilrettelagt avhør forteller prestedatteren om flere voldsepisoder.

– Pappa slår oss. Da begynner vi å gråte. Han slår i hodet, på ryggen, på kinnet og på magen. Det er vondt, forteller den unge jenta i avhøret.

På videoen som ble spilt i retten, forteller jenta om stadig frykt for å bli slått av pappa.

– Har jeg gjort noe galt nå igjen? Jeg prøver å stikke av når pappa blir sint, men han sier stopp-stopp og holder meg fast.

I det tilrettelagte avhøret av broren, tar han på seg skylden for at faren blir sint og voldelig.

– Jeg krangler med søstera min og pappa sier vi skal stoppe. Vi driter i det. Da eksploderer pappa. Han slår litt og vet ikke andre ting å gjøre for at vi skal slutte å krangle. Han vet ikke bedre, forteller gutten i avhøret.

Senere i avhøret utdyper han volden.

- Det gjorde vondt når pappa moste hodet mitt. Jeg begynte å gråte.

Presten innrømmer at han ikke klarer å styre sinnet sitt.

- Det har skjedd situasjoner der barna har kranglet med hverandre. Det kunne bli høylytt og de kunne bli fysisk også. Gutten var fysisk mot lillesøster, og i slike stressede situasjoner har det skjedd i noen tilfeller at jeg har blitt fysisk. Jeg klarte ikke kontrollere meg, forklare tiltalte.

På spørsmål fra dommer Kjetil Gjøen vedgår at han har påført sønnen smerte når han "moste" hodet hans.

- Jeg vil tro at det påførte ham smerte. Han prøvde å vri seg unna, forklarte presten.

Han tar avstand fra voldsbruken.

- Jeg tyr ikke til vold i oppdragelsen. Jeg synes det feil. Det jeg har gjort er feil, erkjenner presten.

Presten har gått i terapi og jobber med å kontrollere sinnet sitt.

- Det har ikke skjedd noe episoder siden det ble en politisak, forklarte han i retten.

Forsvarer Torgeir H. Langva krevde at straffesaken skulle behandles for lukkede dører. Tingretten avviste dette kravet, men flere av vitnene skal forklare seg i lukket rett.

Presten har ikke vært tatt ut av tjenesten, men ifølge Sunnmørsposten har han for tiden begrensede arbeidsoppgaver i menigheten.