hjembyen minnes kim wall (30):

«Det er vanskelig nok å forstå at hennes eventyr er over, og det er helt umulig å forstå at hun fikk denne slutten»

TRELLEBORG (TV 2): Familie, venner og kjente er i dyp sorg etter nyheten om at liket av Kim Wall er funnet i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom nyheten om at det er liket av savnede Kim Wall (30) som er funnet i sjøen ved Amager i Danmark.

Kvinneliket ble funnet i vannkanten uten armer, hode og ben av en tilfeldig syklist mandag.

Ifølge politiet er liket forsøkt senket til bunns av havet. Danske Peter Madsen (46) er siktet for uaktsomt drap under særlig skjerpende omstendigheter. Han sitter varetektsfengslet.

Ubåt-eieren nekter imidlertid for drap, og har forklart at det skjedde en ulykke på ubåten som forårsaket Kims død. Han innrømmer også å ha dumpet liket av den svenske journalisten på havet.

La ned lys og blomster

Lokalbefolkningen i Trelleborg, den svenske byen hvor Wall kommer fra, har det siste døgnet strømmet til stranden for å legge ned lys og blomster.

– Det var veldig sterkt. Folk kom strømmende til gjennom hele kvelden for å legge ned lys i en hjerteformasjon på stranda, sier TV 2s reporter på stedet.

Trelleborg er en liten by med rundt 28.000 innbyggere hvor mange kjenner hverandre. Nyheten om Kim Wall har derfor slått hardt ned i lokalsamfunnet.

Venner av Kim som TV 2 har snakket med, beskriver 30-åringen som en livsglad person med mange planer for fremtiden.

LYSHJERTE: Lokalbefolkningen i Trelleborg minnes Kim Wall. FOTO: Kenneth Fossheim/TV 2
LYSHJERTE: Lokalbefolkningen i Trelleborg minnes Kim Wall. FOTO: Kenneth Fossheim/TV 2

Venninne: – Umulig å beskrive henne

Onsdag delte Kims mor, Ingrid Wall, en hjerteskjærende tekst på Facebook hvor hun uttrykker sin sorg over tapet av datteren. Også flere av Kims venner har formidlet sin sorg på Facebook. Blant dem er Malin Angelica Franzén.

«De siste 12 dagene har vært en endeløs parade av den ene ufattelige hendelsen etter den andre», skriver Franzén.

Hun forteller at hun for knapt tre uker siden hadde besøk av Kim. Da fortalte den ambisiøse journalist-venninnen om flytteplanene til Kina. Kim Wall skrev historier fra hele verden, og skulle etter planen flytte til Kina.

«Hun fortalte om sin kjærlighet, hvor mange historier det finnes å fortelle, om framtiden, om sitt liv. Man lyttet alltid storøyd til henne, for hvor mange finnes det egentlig som kan gi førstehåndsinformasjon om både Ugandas filmindustri, massegravene på Sri Lanka og det cubanske politiet?», skriver venninnen.

«Det er umulig å beskrive henne, og jeg tviler på at noen kan male et helt komplett bilde av henne. Tapet av henne er ikke bare tapet av en god venn, men også en kilde til inspirasjon».

Hun har vanskelig for å fullt forstå hva som har skjedd med venninnen.

«Det er vanskelig nok å forstå at hennes eventyr er over, og det er helt umulig å forstå at hun fikk denne slutten. Hvil i fred, kjære Kim».

Fakkeltog

I Danmark er det samtidig tatt initiativ til et fakkeltog for Kim.

Initiativtakeren, Anita Jensen, sier til danske TV 2 at fakkeltoget skal skje på Ishøj strand med utsikt mot Køge Bugt. Det var i dette området at Wall ble dumpet i sjøen, har Madsen forklart.

– Jeg er dypt berørt av det. Det har vært en forferdelig sak. Så det minste vi dansker kan gjøre, er å vise hennes familie respekt. Vi er nødt til å stå sammen og vise omsorg for våre nordiske naboer, sier Jensen.

Fakkeltoget skal skje 31. august.

Søker videre

På en pressekonferanse onsdag opplyste politiet at etterforskningen i saken nå vil gå over i en roligere fase. De vil likevel fortsette å søke etter andre likdeler i sjøen.

Dødsårsaken til den svenske journalisten er enda ikke klar.

– Vi har ikke noen klar dødsårsak enda, vi har kun fått en foreløpig melding fra rettsmedisinerne. Det var snakk om en lang og krevende obduksjon, blant annet på grunn av de avkappede lemmene, sa etterforskningsleder Jens Møller Jensen.

Dansk politi vil ikke kommentere saken ytterligere, før det eventuelt kommer nye opplysninger i saken.