VARMEBØLGE: Turistene strømmet til strendene under varmebølgen i Europa i sommer. Dette bildet er tatt på en strand i Barcelona 13. juni.
VARMEBØLGE: Turistene strømmet til strendene under varmebølgen i Europa i sommer. Dette bildet er tatt på en strand i Barcelona 13. juni. Foto: Manu Fernandez/Scanpix

Politiet advarer mot populært feriested: – Maten er full av tarmbakterier

Det lokale politiet i Barcelona advarer turister mot å kjøpe mat og drinker fra strandselgere. De er fulle av E.coli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Laboratorieundersøkelser viser at mye av maten som selges på strendene i Barcelona er fulle av avføring.

Det skriver den spanske storavisa El Pais.

Har du planer om å dra til Barcelona i nærmeste fremtid, bør du kanskje vurdere å avstå fra maten, snacksen og drinkene som selges på strendene.

Spansk politi advarer nå turister mot å kjøpe mat fra de mange gateselgerne langs strendene, da både mat og drinker har et skyhøyt nivå av E.coli-bakterier.

Svært mange av gateselgerne jobber ifølge politiet ulovlig, og ifølge nettstedet leker de katt og mus med de 90 politibetjentene som jobber på strendene.

Nettstedet skriver at bare de siste månedene har de møtt på 7217 tilfeller hvor gateselgere har solgt bakteriebomber til turister.

Laboratorieundersøkelsene av maten viser at den har vært såpass full av E.coli-bakterier, at det MicroBac, som står bak analysen, har klassifisert den som uegnet som menneskeføde.

Mat og drinker fulle av bakterier

Det viste seg at flere smørbrød hadde et E.coli-bakterienivå på 6000. Ifølge EU-lovgivningen skal tallet ikke overstige 1000.

De har også undersøkt drinker som blir solgt langs strendene.

I flere drinker, som mojito og sangria, lå nivået av E.coli-bakterier på 720. Ifølge EU-lovgivningen skal tallet ligge på under 10.

Ifølge det spanske politiet er det ikke uvanlig at gateselgerne tilbereder maten og drinkene rett på bakken, eller i sanden på strendene.

Deretter selger de det videre til uvitende turister.

– Disse karene vet at kundene deres er millioner av utlendinger som kommer til byen, sier en ikke navngitt politibetjent som patruljerer på stranda til El Pais.

Enorm økning

Samuel Portaña leder Folkehelsebyrået i Barcelona, og sier dette til El Pais:

– Problemet er at stedene gateselgerne tilbereder maten ikke blir sjekket på samme måte som på for eksempel markedsplasser.

Bare i juni og juli inndro Barcelona-politiet hele 133.622 drinker. Dette er 20 prosent flere enn i fjor.

I samme tidsrom har de gitt gateselgerne bøter på til sammen 10.151 euro, noe som tilsvarer 94.000 norske kroner. Dette er 44 prosent mer enn i fjor.