partert kvinnelik er kim walL:

Politiet: – Ville senke liket til bunns med metall

KØBENHAVN (TV 2): Politiet sier funn på liket tyder på at det er forsøkt senket til bunns av havet. Peter Madsen fastholder at han ikke drepte Kim Wall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig onsdag morgen bekreftet politiet i København at det er en DNA-match mellom savnede Kim Wall og kvinneliket som ble funnet mandag.

En tilfeldig syklist fant det parterte liket, med avkappet hode, ben og armer, ved vannkanten i Amager sørvest for København.

– Det betyr et stort gjennombrudd i vår etterforskning, sa politiets etterforskningssjef Jens Møller Jensen på en pressekonferanse onsdag morgen.

DNA-matchen ble gjort etter å ha testet likets DNA og prøver fra Kims hårbørste og tannbørste opp mot hverandre. Dødsårsaken til den svenske journalisten er enda ikke klar.

– Vi har ikke noen klar dødsårsak enda, vi har kun fått en foreløpig melding fra rettsmedisinerne. Det var snakk om en lang og krevende obduksjon, blant annet på grunn av de avkappede lemmene.

Politiet fortsetter dessuten å lete etter ytterligere likdeler i sjøen.

Madsen fastholder forklaring

Peter Madsen (46) er varetektsfengslet, siktet for uaktsomt drap under særlig skjerpende omstendigheter. Politiet sier siktelsen mot Madsen kan bli endret etter likfunnet og andre skritt i etterforskningen.

– Vi skal selvsagt også vurdere om det skal skje ytterligere siktelser, sa Jensen.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, opplyser onsdag morgen til Ekstra Bladet at 46-åringens forklaring til politiet og retten ikke er endret. Madsen har forklart at det skjedde en ulykke på ubåten som gjorde at Wall mistet livet.

Mener liket er forsøkt senket til bunns

Politiet opplyste onsdag at det er funnet blodspor i ubåten. Madsens egenbyggede Nautilus UC3 sank dagen etter at Wall var med i ubåten. Politiet mener Madsen senket den med vilje.

– Ubåten har vært fylt av 38.000 liter vann. Vi har funnet noe størknet blod, mer kan jeg ikke si nå.

Ifølge politiet vil det ta to til tre uker før analyser kan avsløre om det finnes blodspor på klærne til Peter Madsen.

Det er ifølge politiet også tegn på liket som gjør at man mener det er forsøkt senket til bunns. Blant annet skal det være bundet metallgjenstander til liket.

– Det er snakk om noe som er festet til kroppen. Jeg vil ikke gå ytterliggere inn på det, sa Jensen.

Det skal også være gjort forsøk på å forhindre gassutvikling i kroppen, som kan føre til at liket flyter opp.

Madsen: – Lettet over funnet

Den drapssiktede 46-åringen er lettet over at liket er identifisert, sier hans forsvarer.

– Min klient og jeg er svært tilfreds med at funnet som politiet har gjort, lot seg identifisere. Den delen av etterforskningen er nå på plass, og det er han svært lettet over, sier forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til Ritzau.

På spørsmål om hvorfor han er lettet, svarer hun at Madsen ikke ønsker noe annet en at saken blir oppklart og sannheten kommer fram.

– Det er fortsatt i min klients interesse og hans ønske, føyer hun

Vil ikke snakke om motiv

Under pressekonferansen ble det stilt spørsmål om hva politiet tror kan være motivet i saken.

– Vi vil ikke gå inn på noe motiv. Det er for tidlig i etterforskningen, sa Jensen.

Wall reiste med ubåten til Madsen fordi hun jobbet med en reportasje om den kjente danske oppfinneren. Wall ble meldt savnet natt til 11. august, da kjæresten ble bekymret for at hun ikke returnerte som avtalt.

Madsen: Døde i ulykke

Den danske oppfinneren hevdet først at han hadde satt Wall til land om kvelden, før han fortsatte sin tur.

Madsen har siden innrømmet at Wall døde i en ulykke om bord på ubåten, og at han kastet henne over bord.

– Siktede har til politiet og retten forklart at det skjedde en ulykke om bord på ubåten, som har medført Kim Walls død, og at han etterfølgende har begravet henne til sjøs, på et ikke nærmere definert sted i Køge bukt, opplyste politiet i en pressemelding.

Politiet mener også at Madsen senket sin egenbyggede ubåt, Nautilus UC3, med vilje etter drapet. Ubåten ble meldt savnet i morgentimene 11. august. Da ubåten ble lokalisert etter en leteaksjon, sank den kort tid etter.