FARLIG STRIPE: Slik så tommelneglen til den britiske kvinnen ut da hun kom til neglestylisten. Like etter fikk hun den alvorlige diagnosen.
FARLIG STRIPE: Slik så tommelneglen til den britiske kvinnen ut da hun kom til neglestylisten. Like etter fikk hun den alvorlige diagnosen. Foto: Jean Skinner

Oppdager du denne streken på neglen din, må du ringe legen umiddelbart

Engelsk kvinne gikk til neglesalongen for å få dekket over den streken hun hadde på tommelfingerneglen. Da slo neglestylist Jean Skinner full alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som bare skulle være en kjapp tur innom neglesalongen, skulle vise seg å forandre livet til en kvinne.

I et innlegg som nå spres på Facebook, forteller neglestylist Jean Skinner fra Uckfield i England at kvinnen hadde en sort strek på neglen.

– Da hun satte seg ned, sa hun at hun trengte en mørk nok neglelakk til å dekke over streken, skriver Skinner.

Kvinnen fortalte henne at andre neglestylister tidligere hadde sagt at streken kunne være alt ifra kalsiummangel til størknet blod.

– Jeg ville ikke gjøre henne redd, men jeg sa at hun måtte dra til legen umiddelbart, skriver Skinner.

Skinner mistenkte at kvinnen hadde såkalt malignt melanom, altså føflekkreft. Ett av symptomene på dette, kan være akkurat som streken du ser på fingeren øverst i saken.

– Hun ringte meg i dag for å fortelle meg at ja, det var en svært aggressiv melanom som allerede har spredt seg til lymfeknutene. Prognosene hennes er ikke gode, skriver Skinner.

Alvorlig, men sjelden

Presserådgiver Arild Domaas i Kreftforeningen sier til TV 2 at kreft under tå- eller fingernegl er en alvorlig, men sjelden kreftform.

KRAFTTAK MOT KREFT: Kreftforeningens Arild Domaas. Foto: Kreftforeningen
KRAFTTAK MOT KREFT: Kreftforeningens Arild Domaas. Foto: Kreftforeningen

Ifølge Kreftregisteret utgjør den rundt én prosent av tilfellene av malignt melanom årlig i Norge, altså under fem tilfeller, sier han.

Han sier at denne typen kreftform, i motsetning til andre typer hudkreft, sannsynligvis ikke har sammenheng med UV-stråling, og at også personer med mørk hud får denne kreftformen.

I Norge ble det i 2015 oppdaget 2001 nye føflekkrefttilfeller.

Føflekkreft:

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, både på hud, slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som:

  • Endrer form eller farge (spesielt til svart)
  • Vokser klør blør eller danner sår
  • Har asymmetrisk form
  • Har ujevn farge har uklar overgang til normal hud

Kilde: Kreftforeningen.no

– Føflekkreft er den kreftformen som har hatt den sterkeste økningen i forekomst den siste tiårsperioden. Det er en klar geografisk forskjell i forekomsten av føflekkreft, hvor de sørligste fylkene har to til tre ganger så høy forekomst som de nordligste, sier han.

– De høyeste ratene av føflekkreft ser vi i aldersgruppene 80 - 84 år, men føflekkreft er samtidig den nest hyppigste kreftformen hos kvinner og menn i alderen 25 - 49 år.

Sjekk deg selv

Domaas viser til Kreftforeningens SAFE-test, hvor man kan lære seg hvilke symptomer og faresignaler man bør være obs på.

– Føflekkreft kan se veldig forskjellig ut, og SAFE-testen tar for seg de mest vanlige faresignalene, sier han.

Legg merke til forandringer

I Facebook-innlegget skriver Skinner at hun har fått kvinnens tillatelse til å legge ut bildet av neglen.

Hun advarer nå andre mot å overse forandringer på neglene. Videre skriver hun at forandringer på neglene høyst sannsynlig ikke er farlige, men...

– Noen ganger er det en indikasjon på en svært farlig sykdom. Vær så snill og hold et øye på neglene, tærne og fingrene til dine kjære eldre, og dine kjære som ikke er i stand til å legge merke til forandringer på neglen. En tidlig diagnose kan utgjøre allverdens forskjell, skriver hun.