forsvarte charlottesville-uttalelser:

Politiet brukte tåregass etter Trump-tale i Phoenix

USAs president Donald Trump mener ordene han brukte i etterkant av opptøyene i Charlottesville var «perfekte», men at mediene ikke rapporterte om dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet brukte tåregass mot demonstanter i Phoenix, Arizona, etter at Donald Trump holdt tale i byen.

Ifølge NBC har demonstranter kastet steiner og flasker på politiet.

I forkant av Trumps rally var lokale myndigheter, deriblant ordføreren i Phoenix, bekymret for om demonstrasjonene ville eskalere.

Før og under Trumps tale var det ikke meldt om vold eller ytterligere opptøyer, men like etter at Trump gikk av scenen kom meldinger om politiets bruk av tåregass.

Møtt av demonstranter

Donald Trump ble møtt av hundrevis av demonstranter, noen av dem væpnede, da han ankom Phoenix i Arizona tirsdag lokal tid. Presidentens tale var hans første folkemøte etter opptøyene i Charlottesville.

VÆPNET: Flere av demonstrantene bærer åpent våpen utenfor området der Trump taler.
VÆPNET: Flere av demonstrantene bærer åpent våpen utenfor området der Trump taler. Foto: David Mcnew

Flere hadde møtt opp med plakater med bilde av presidenten med Hitler-bart. På en av plakatene sto det: «Ting jeg må gjøre i dag: vaske tøy, ta ut søpla, motarbeide nazister».

Men presidenten ble også møtt av nærmere 5.000 tilhengere, mange ikledd de amerikanske fargene. 64 år gamle Dale Clinton sier han ventet fem timer i kø for å høre presidenten tale.

– Jeg mener mediene er imot ham, demokratene er imot ham, noen av hans egne partifeller er imot ham, så jeg er her for å vise at jeg støtter politikken hans, sier Clinton.

Forsvarte Charlottesville-uttalelse

Det var Trumps første folkemøte etter sammenstøtene i Charlottesville, der en kvinne ble drept og mange skadd da antirasistiske motdemonstranter ble kjørt ned av en bilist.

På en pressekonferanse etter angrepet fordømte Trump volden, men i generelle vendinger. Han fordømte vold og hat som han fastholdt at «mange parter» hadde ansvaret for.

TALER: Donald Trump talte i Phoenix, Arizona natt til onsdag norsk tid.
TALER: Donald Trump talte i Phoenix, Arizona natt til onsdag norsk tid. Foto: Joshua Roberts/REUTERS

Både partikolleger, politiske motstandere og andre reagerte sterkt på at Trump ikke tok tydeligere avstand fra høyreekstreme.

I talen tirsdag vendte Trump seg mot mediene, og mente de feilrapporterte om hans reaksjoner på Charlottesville-sammenstøtene.

– Jeg kunne ikke tatt mer avstand fra handlingene i Charlottesville og kunne ikke fordømt det mer. Men det rapporterer ikke de uærlige mediene om. De er veldig uærlige mennesker, sa Trump

Presidenten tok en lang pause fra talen for å la folk «bue». Deretter leste han opp sin første uttalelse etter angrepet i Charlottesville.

Han fortsatte å lese opp utdrag fra andre uttalelser, men unnlot å lese opp det han har fått mest kritikk for, nemlig at «mange parter» og «flere sider» hadde ansvar for volden og hatet.

– Jeg fordømte både nynazister og Ku Klux Klan, og kunne ikke gjort det på en bedre måte. Så får jeg kritikk for at jeg ikke sa dét, men at jeg sa dét, men at jeg sa det for sent og at jeg er en rasist, sa Trump.

Hevdet tv-kamera var avslått

Under talen, som ble direktesendt på amerikansk tv, reagerte flere Twitter-brukere på at Trump hevdet det bare var et fåtall demonstranter utenfor.

I tillegg fikk et videoklipp fra CNN stor fart på Twitter under og etter talen. Videoklippet viser en del av Trumps tale, hvor presidenten hevder at tv-kameraene er avslått.

Men i realiteten ble også denne delen av talen direktesendt.

– Kameraene slås av. Åh, wow. Hvorfor pakker dere dem ikke bare sammen og tar dem med hjem? sa Trump.

– Dette er grunnen til at de er veldig nervøse for å ha meg på live-tv, for dette kan skje. Vet du hva, jeg er en person som ønsker å si sannheten, en ærlig person, og hva jeg sier er helt rett, sa presidenten.

Frykter ytterligere splittelse

Det er fryktet nye opptøyer i Arizona og ytterligere politisk splittelse i landet. Byens ordfører, demokraten Greg Stanton, ba Trump utsette folkemøtet.

– Jeg er skuffet over at Trump har valgt å arrangere et møte, mens nasjonen fortsatt prøver å lege sårene etter de tragiske hendelsene i Charlottesville, sa Stanton forrige uke.

Arizonas to republikanske senatorer, John McCain og Jeff Flake, var ikke til stede på møtet, og Trump benyttet anledningen til å kritisere dem begge.

Hintet om benådning

Nylig sa Trump at han vurderer å benåde den omstridte sheriffen Joe Arpaio, og det var spekulert i om presidenten vil bruke besøket i Arizona til komme med en kunngjøring.

Det hvite hus avviste rett før folkemøtet at dette ville bli et tema tirsdag, men Trump nevnte også Arpaio i talen.

– Liker dere sheriff Joe? spurte presidenten og ble møtt med jubel fra salen.

– Vel, jeg spår at det kommer til å gå bra med ham. Men jeg gjør ikke noe i dag eller i morgen. Jeg vil ikke være så kontroversiell, sa Trump.

85 år gamle Arpaio ble nylig funnet skyldig i å ha fortsatt å bruke trafikkpoliti målrettet mot innvandrere etter at en føderal dommer fastslo at praksisen var diskriminerende. Han risikerer seks måneders fengsel.

(TV 2/NTB)