NAKENMARERITTET: Nok en gang er nakenbilder av flere kjendiser blitt spredt på nett. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
NAKENMARERITTET: Nok en gang er nakenbilder av flere kjendiser blitt spredt på nett. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

nakenbilder av kjendiser spres på nett:

Dette må du gjøre for å sikre dine bilder

Ekspertene har flere gode råd som kan sikre dine brukerkontoer. – Brukernavn og passord kommer på avveie, du vet bare ikke når og hvor, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre år etter at hackeskandalen «The Fappening» rammet stjerner som Jennifer Lawrence og Vanessa Hudgens, blir nye, private nakenbilder av kjendiser spredt på nett.

Denne gangen er det superstjerner som Lindsey Vonn, Tiger Woods, Miley Cyrus, Kristen Stewart og Katharine McPhee som har dukket opp i nettoen på verdensveven, ifølge kjendisnettstedet TMZ.

Lindsay Vonn sier selv at hun er blitt hacket etter at bilder av henne og ekskjæresten Tiger Woods ble lagt ut på internett. Vonn er en av flere kjendiser som nå varsler rettslige skritt for å få stoppet bildene.

– Det er en ussel og motbydelig inntrengning av privatlivet hvis noen stjeler private og intime bilder og publiserer dette ulovlig, sa en talsmann for Vonn til People tirsdag.

Men også vanlige nordmenn kan oppleve å bli «hacket».

– Hvis du for eksempel har en iPhone og synkroniserer med iCloud, så er ikke bildene bedre beskyttet enn brukernavnet og passordet. Brukernavn og passord kan rett og slett bli fanget opp av noen, men det har ikke nødvendigvis så mye med hacking å gjøre, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til TV 2.

Slik lurer de til seg passordet ditt

Sandland tror at mange nordmenn ikke er klar over at telefonen deres synkroniseres med en skytjeneste.

– Det kan forklare årsaken til at bilder er på avveie, fortsetter han.

Ifølge Sandland kan man for eksempel bli lurt til å gi fra seg brukernavn og passord, ofte omtalt som «phishing».

– Noen kan for eksempel sette opp en falsk Facebook- eller iCloud-side som ser helt identisk ut med de ekte sidene, så gir du fra deg brukernavnet og passordet ditt, sier Sandland.

NorSIS driver tjenesten Slettmeg.no, som i 2015 hadde 238 saker hvor en profil hadde blitt «hacket». I majoriteten av sakene skyldtes dette at passord og brukernavn hadde kommet på avveie, ifølge Slettmeg.nos siste tilgjengelige årsrapport. Ifølge rapporten ser det også ut til å være en kultur blant unge å dele passord med venner.

Phising

Ved et såkalt phisingangrep kan du for eksempel kontaktes via e-post eller i sosiale medier. Avsenderen gir seg ut for å være en reell virksomhet eller en person du kjenner. Du lures deretter til å åpne et vedlegg eller klikke deg inn på en falsk nettside. Der vil du få beskjed om å oppgi brukernavn og passord for å «logge deg inn», eller oppgi annen sensitiv informasjon.

Kilde: Nettvett.no

2-trinns bekreftelse

Sandland har ett godt råd som kan sikre at bilder og annen privat informasjon ikke kommer på avveie fordi noen har fått tak i passordet ditt.

– Det viktigste du kan gjøre, er å skru på det som kalles 2-trinns bekreftelse, fortsetter han.

2-trinns bekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging. Med denne sikkerhetsfunksjonen logger du deg inn med passord på vanlig måte, før du for eksempel må taste inn en kode du mottar på mobilen din. Mange populære tjenester tilbyr dette. Nettvett.no har laget en guide for hvordan du aktiverer funksjonen..

– Brukernavn og passord kommer på avveie, du vet bare ikke når og hvor, advarer seniorrådgiveren.

Sandland anbefaler også å skru på 2-trinns bekreftelse hvis du har en mistanke om at passordet ditt er kommet på avveie.

I tillegg bør du bytte passord.

Slik lager du et sterkt passord

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim støtter oppfordringen om å ta i bruk 2-trinns bekreftelse. Han påpeker imidlertid at personer med onde hensikter kan bruke andre metoder enn bare «phishing». Tidligere er passord blitt tilbakestilt ved at hackeren har benyttet «glemt passord»-funksjonen og besvart sikkerhetsspørsmålene.

I tillegg har Per Thorsheim et annet råd:

– Ikke bruk samme passord på tvers av ulike tjenester. Det er veldig farlig og dumt, sier Thorsheim, som også er sikkerhetssjef i Nordic Choice Hotels.

Han anbefaler å bruke lange passord, gjerne en setning som er enkel å huske.

– Skriv passordet ned på papir om nødvendig, og ha det i «den hemmelige skuffen hjemme», råder han.

– «Jeg bodde i Haugesund da jeg var liten.» er enkelt å huske. Bare skriv en setning, så vil du begynne med stor bokstav, avslutte med punktum og bruke mellomrom mellom ordene. Da har du automatisk både store og små bokstaver, samt spesialtegn, legger han til.

– Ikke send nakenbilder

Ifølge Thorsheim har alle har informasjon, bilder, tekst eller video som ikke bør komme på avveie. Noe som er morsomt i dag, kan være flaut eller ha ødeleggende virkning om noen år.

– Selv en filleting kan få konsekvenser for deg når det blir satt i helt feil kontekst. Det gjelder også helt uskyldige puppebilder, eller overkroppbilder som du har sendt til dama, sier han.

Thorsheim forteller at han har holdt foredrag for både unge og voksne, hvor han har advart mot å sende nakenbilder.

– Min viktigste oppfordring er å ikke sende slike bilder. Skal du på død og liv sende slike bilder, ikke ta bilde av en naken kropp og ansikt på samme bilde. Da er et lettere «å nekte for at dette er min tissefant eller pupp», råder han.