Vanunu-søknad har stoppet opp hos listhaug:

Norske Kristin vil forenes med sin spiondømte ektemann

UDI har i to år nektet å svare på om på om den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu får familiegjenforening med sin norske ektefelle. Listhaug bekreftet onsdag kveld at søknaden ligger på hennes bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da ekteparet søkte om familiegjenforening via den norske ambassaden i Tel Aviv 15. oktober 2015, fikk de oppgitt at behandlingstiden var fire måneder. I dag er den nede i tre måneder.

Men Utlendingsdirektoratet (UDI) har fortsatt ikke svart på søknaden.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle ta så lang tid, sier en oppgitt Kristin Joachimsen til TV 2.

UDI har heller ikke informert om hvorfor ekteparet ikke får svar på søknaden om familiegjenforening, eller når det kan ventes et vedtak.

– Her er alle sider ved god forvaltningsskikk brutt, og utlendningsmyndighetene har operert i strid med all grunnleggende forvaltningsrett, sier advokat Arild Humlen.

Ekteparet ønsket i utgangspunktet ikke medieoppmerksomhet om søknaden, og Joachimsen deler nødig noe med pressen. Men etter gjentatte forsøk på å få svar fra UDI, har Joachmsen bedt advokat Arild Humlen om bistand, og bryter tausheten.

– Jeg har kontaktet UDI mange ganger selv i løpet av de to årene som har gått, og har ikke fått noe svar, så jeg begynner selvfølgelig å bli utålmodig, sier Joachimsen til TV 2.

– Har du forhåpninger nå om at du endelig vil få et svar, etter at du kontaktet advokat?

– Ja, vi må få et svar før eller siden, og helst før, sier hun.

Kristin Joachimsen giftet seg med Mordechai Vanunu i Redeemer Church i Jerusalem, 19. mai 2015. Fem måneder senere søkte Vanunu om familiegjenforening med ektefellen.

– Vil vil fryktelig gjerne leve sammen i Norge, sier Joachimsen.

Avslørte Israels atomvåpenprogram

48-åringen forteller at hun møtte Mordechai Vanunu ved en tilfeldighet på en bokhandel i Jerusalem i 2007. Mannen hun falt for og senere giftet seg med avslørte i 1986 Israels mest bevoktede hemmelighet; Dimona atomanlegg.

Det ville vært helt ekstraordinært om et forvaltningsorgan helt på egen hånd så åpenbart bryter forvaltningsloven
Arild Humlen

Bildene Vanunu smuglet ut og fikk trykket i britiske Sunday Times, overbeviste verden om at Israel hadde skaffet seg atomvåpen. Vanunu ble dømt til 18 års i fengsel for forræderi og spionasje mot Israel, og tilbrakte elleve år i isolat.

Han ble løslatt i 2004 på strenge vilkår om å ikke forlate Israel, eller snakke med utlendinger uten tillatelse. Atomvåpenmotstanderne hyllet Kristins ektemann som fredsaktivist, varsler og helt, da han ble løslatt.

Joachimsen er bibelforsker, og ble utnevnt til professor ved Det Teologiske Menighetsfakultetet i Oslo rett før hun giftet seg i 2015, og oppfyller vilkåret om at hun kan forsørge sin ektefelle i Norge.

– Den tragiske siden ved dette er at alle vilkår for familiegjenforening er oppfylt. Den eneste måten utlendingsmyndighetene kan unngå å innvilge en tillatelse i denne saken, er å la være å behandle søknaden, sier Humlen.

Bekrefter at saken ligger hos Listhaug

UDI har heller ikke gitt noen begrunnelse til advokat Humlen på hvorfor saken trekker så langt ut i tid. Han mener den eneste forklaringen er at justisdepartementet har instruert UDI til å la være å behandle saken,

– Det ville vært helt ekstraordinært om et forvaltningsorgan helt på egen hånd så åpenbart bryter forvaltningsloven, så jeg vil tro det ligger en instruksjon fra justisdepartementet, som hindrer UDI i å behandle saken.

TV 2 har sendt en rekke spørsmål til UDI om søknaden, men får heller ikke svar.

– Dette er en sak som er oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet for vurdering, så TV2 må henvende seg dit, heter det i en epost.

Dermed bekrefter UDI at at saken ikke er til behandling hos dem. Dette står sterkt i strid med opplysninger i en epost UDI sendte Joachimsen i mai, da hun etterlyste svar, og påpekte at mannen er i en svært sårbar og utsatt posisjon.

«Vi er klar over at saken til din ektemann er over forventet saksbehandlingstid, og vi har forståelse for at dette oppleves som vanskelig. Vi kan forsikre deg om at saken fremdeles er under aktiv behandling, men kan dessverre ikke si noe nærmere om når den vil bli ferdigstilt. Vi sender deg svaret så fort vi har behandlet søknaden», heter det i svaret.

Justisdepartementet bekrefter nå overfor TV 2 at saken er til behandling der og ikke i UDI. En ordknapp innvandringsminister Sylvi Listhaug svarer følgende på spørsmål om hvorfor søknaden fortsatt ikke er behandlet etter to år.

– Saken er vanskelig, derfor har saksbehandlingen tatt tid, sier Listhaug, som nekter å svare på flere spørsmål.

Solberg nektet Vanunu politisk asyl

Vanunu søkte om politisk asyl i Norge rett etter at han ble satt fri fra fengsel i 2004. UDI mente han innfridde kravene til asyl, men daværende kommunalminister Erna Solberg instruerte UDI om å avvise søknaden. Begrunnelsen var at det ikke er mulig å søke om asyl når man befinner seg i et annet land.

Da Vanunu fornøyet asylsøknaden i 2008 avslo daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen søknaden med samme begrunnelse som Solberg.

Det har vært helt uforståelig hvorfor vi aldri har får noe svar
Kristin Joachimsen

Men engasjement for å få Vanunu til Norge har vært sterkt. LO støttet i 2008 et initiativ fra SV om å gi ham asyl i Norge, Senterpartiets Liv Signe Navarsete, tidligere Venstreleder Lars Sponheim er blant politikere som har uttrykt at Vanunu bør få asyl.

Atomvarsleren er nominert til Nobels fredspris flere ganger, og er utnevnt som æresdoktor ved Universitetet i Tromsø.

Advokat Arild Humlen understreker at en søknad om politiske asyl gir grunnlag for skjønn, mens det stiller seg helt annerledes når det gjelder familieinnvandring.

– Det er en rettighet, som er nedfelt i utlendingsloven når man oppfyller vilkårene som er satt, framholder han.

Joachimsen håper nå hun får en rask avklaring på søknaden.

– Det er jo en rettighet vi har, sier hun.

– Hvordan har det vært for deg å vente så lenge utover normal tid?

– Nei, det har vært helt uforståelig hvorfor vi aldri har får noe svar, rett og slett, sier Joachimsen.

Honningfelle

Det er over tretti år siden Vanunu avslørte Israels atomvåpenprogram, men han lever fortsatt under konstant overvåking,og blir fortsatt straffet av israelske myndigheter for brudd på vilkårene for løslatelsen i 2004. Senest i sommer ble Vanunu pålagt å utført samfunnsstraff i 90 dager, blant annet for å ha brutt forbudet mot å møte utlendinger uten tillatelse.

Vanunu jobbet som atomtekniker ved Dimona-anlegget i Negev i den sørlige delen av Israel fra slutten av 70-tallet, men forlot Israel i 1985 med ulovlige bilder fra reaktoren i kofferten. Han tilbød materialet til flere aviser, før de tilslutt ble trykket i den britiske avisen The Sunday Times.

Etter avsløringen av det israelske atomvåpenprogrammet ble Vanunu lurt i en «honningfelle» av den fryktede israelske etterretningsorganisasjonen Mossad. En kvinnelig agent under navnet Cindy lurte Vanunu til å reise med henne til Roma. Der gikk han rett i armene til Mossad, som dopet ham ned, kidnappet ham og smuglet ham tilbake til Israel.

Israels offisielle politikk har vært å verken nekte for eller bekrefte at landet har atomvåpen, men Vanunus dokumentasjon overbeviste verden om at Israel var blitt en atommakt, i strid med Ikkesprednings-avtalen fra 1968, som forbyr andre land enn USA, Russland, Kina, Frankrike, England å ha atomvåpen.