KAN VÆRE FUNNET: Kim Wall (30) har vært savnet i ti dager. Mandag ettermiddag fant politiet liket av en kvinne utenfor København.
KAN VÆRE FUNNET: Kim Wall (30) har vært savnet i ti dager. Mandag ettermiddag fant politiet liket av en kvinne utenfor København. Foto: Martin Sylvest

Rettsmedisiner: Vannet kan ha skylt vekk viktige spor

Det kan ta flere dager før dansk politi kan fastslå om kvinneliket ved Amager er den savnede journalisten Kim Wall (30).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var mandag ettermiddag at dansk politi fikk melding fra en tilfeldig syklist, om funn av et lik på stranden ved Amager – utenfor København.

Tirsdag morgen varslet politiet i København at det vil komme mer informasjon om likfunnet tirsdag ettermiddag.

Vannet er ødeleggende

De siste ti dagene har både dansk og svensk politi lett etter den savnede journalisten Kim Wall (30), blant annet i dette området.

Liket som ble funnet var av en kvinne, men både armer, ben og hode var fjernet fra kroppen.

Det gjør arbeidet med å identifisere kvinnen langt vanskeligere.

Torsoen ble funnet i Klydesøen ved Køge bukt, hvor politiet de siste dagene har intensivert letingen etter Wall.

Tiden liket har ligget i vannet kan også være avgjørende for obduseringen og hvor mange svar politiet kan få ut av undersøkelsen.

Peter Madsens forklaring er at det skjedde en ulykke om bord på ubåten, som forårsaket Walls død.

– Vannet vil etter hvert gjøre at overflaten, altså huden, løser seg opp. Vi ser det i mindre grad når vi har vært lenge i vannet, når vi får skrukkete hud. Det blir riller i huden på fingrene, som viser at vevet blir påvirket, sier rettsmedisiner ved Syddansk Universitet, Peter Thiis Knudsen, til danske TV 2.

Han sier at spor av DNA, sæd og blod kan ha gått tapt, hvis liket har ligget lenge i vannet.

– Vi har funnet lik som har ligget i vannet i flere år, hvor man fortsatt kan se brudd etter for eksempel kvelning. Men ligger dødsårsaken på overflaten vil det ikke ta mange dagene før man får problemer med å finne årsaken, sier Thiis Knudsen.

Kan ikke tilgi

I et intervju med BT forteller halvbroren til Madsen, Benny Egesø, at han aldri kommer til å tilgi broren.

– Det kan godt være at jeg ser ham i øynene igjen. Men ikke tilgi. Det er sånn jeg føler det nå, sier Egesø.

Han er klar på at det er familien til Kim Wall som trenger støtte nå – ikke først og fremst hans bror.

– Hadde det vært min datter som hadde blitt dumpet i sjøen, så vet jeg godt hva jeg ville gjort med vedkommende. Derfor er jeg nødt til å tenke på foreldrene som har mistet en datter, og ikke på min bror, sier Egesø.

Madsen nekter

Politiet ville mandag kveld ikke si noe om hvor lenge liket har ligget i vannet, og sier det er for tidlig å si om det er savnede Kim Wall som er funnet.

At liket mangler hodet kan gjøre at prosessen tar lengre tid. Å identifisere lik ved hjelp av tenner er den klart raskeste måten.

– Det er blitt forsinket en del, da tannidentifikasjon er en langt hurtigere metode. Det krever dog at man har tannopplysninger fra tidligere. Da vil en tannlege i løpet av timer kunne konstatere om det er vedkommende eller ikke, sier rettsmedisineren til BT.

Ubåteieren Peter Madsen innrømmet mandag formiddag at det skjedde en ulykke om bord på ubåten Nautilus, og at han senere dumpet Wall i sjøen. Han nekter fortsatt for å ha drept 30-åringen.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, sier 46-åringen er lettet over at informasjonen om dødsfallet nå er kjent.

– Han har hele tiden hatt en ønske om at opplysningen kom ut, etter at han fortalte det i avhør lørdag. Men politiet og statsadvokaten har hatt et ønske om å holde det bak lukkede dører, sier Hald Engmark til dansk TV 2.

I sin første forklaring sa Madsen at han hadde satt Wall i land sent torsdag kveld. Men så endret oppfinneren forklaring.

– Folk reagerer forskjellig når de har vært utsatt for en traumatisk opplevelse, sier forsvareren.