KLAGEREKORD: NRK-programmet «Faten tar valget» med Faten Mahdi Al-Hussaini har satt ny klagerekord.
KLAGEREKORD: NRK-programmet «Faten tar valget» med Faten Mahdi Al-Hussaini har satt ny klagerekord. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Hijab-klagestorm mot NRK: – Vi beskyldes for å fremme terror

Kringkastingsrådet har mottatt flere tusen klager på programmet «Faten tar valget».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av programmene i NRKs valgsatsing handler om 22 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini. Gjennom fire episoder skal hun forsøke å finne det det partiet som passer best for henne.

Al-Hussaini har markert seg som en tydelig samfunnsdebattant, blant annet da hun i 2014 ytret seg mot IS og deres sympatisører under en demonstrasjon i 2014.

Den norsk-irakiske jenta er muslim og bærer hodeplagget hijab.

Mandag kveld har Kringkastingsrådet mottatt nær 4000 klager, noe som er ny rekord, skriver NRK. Det til tross for at programmet ennå ikke er sendt på lufta.

– Handler ikke om innhold

Det klagerne reagerer på, er at Al-Hussaini får bruke hijab på statskanalen.

– Dette opplever jeg som leit, og jeg blir opprørt når mange tusen velger å klage før programmet er sendt. Det kan ikke handle om innholdet i programserien, men om det faktum at serien skal handle om en ung, muslimsk jente, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til TV 2.

– Hva er det et uttrykk for?

– Noen argumenterer på en ordentlig måte, men det har også kommet mange hatefulle ytringer og beskyldninger, sier Eriksen.

Faten Mahdi Al-Hussaini er ikke tilgjengelig for en kommentar, opplyser redaksjonssjef i NRK, Håkon Moslet i en SMS til TV 2.

Beskyldes for islamisering

Kringkastingssjefen forteller om innholdet i noen av klagene.

– Noen skriver at vi fremmer terrorisme, at vi skal utrydde kristendommen og islamisere Norge. Det er jo ikke det dette handler om. Vi lager et valgprogram, og NRK har som oppdrag å nå alle som har stemmerett i Norge. Vi skal stimulere til engasjement og sørge for at folk finner informasjon og får kunnskap, sier Eriksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Håkon Moslet Larsen / NTB Scanpix

Han sier at programmet er en av flere hundre valgsatsinger NRK har før valget 11. september. I tillegg understreker Eriksen at Stortinget har gitt statskanalen i oppdrag å fremme livssynsmangfoldet i Norge.

Ble nektet å bære kors

Mange av klagerne trekker paralleller mellom at NRK tillater Al-Hussaini å bruke hijab, mens de i 2013 nektet nyhetsanker Siv Kristin Sællmann å bruke et korssmykke under sending.

– Ansatte som leder våre nyhets- og aktualitetsprogrammer skal ha en nøytral fremtoning som ikke distraherer eller kommer i veien for budskapet. Der tillater vi verken hijab, kors eller en grønn lue for den sakens skyld – akkurat de samme reglene som man har i for eksempel TV 2.

– Men det gjelder naturligvis ikke i NRKs øvrige programflater. Der skal vi vise selve livet, og der skal både religiøse uttrykk, mangfoldet og kultur komme til syne, sier Eriksen.