VIL HA BEVÆPNING: Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund vil at politiet i Norge skal bære våpen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA BEVÆPNING: Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund vil at politiet i Norge skal bære våpen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Bekymret etter terroren:

– Norsk politi setter liv i fare ved å ikke bære våpen

Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener det haster å utstyre politibetjenter med våpen.

For tre dager siden ble Barcelona rammet av et terrorangrep. En varebil kjørte gjennom den populære gaten La Rambla, og 13 mennesker mistet livet. Flere er kritisk skadd.

Senere på kvelden mistet en kvinne livet i et nytt angrep i byen Cambrils, drøye ti mil sørvest for Barcelona.

I Finland mistet to mennesker livet etter et knivangrep i Åbo lørdag. Hendelsen etterforskes som terror.

– Man gambler med liv

Debatten om generell bevæpning blant politiet i Norge har vart lenge. På grunn terrortrusselen ble politiet bevæpnet høsten 2014, før de ble avvæpnet i februar.

Det mener lederen av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, var feil, ifølge NRK.

– Norsk politi setter liv i fare når polititjenestemenn ikke bærer våpen, sier Sigve Bolstad til statskanalen.

Han har tidligere vært en pådriver for generell bevæpning av norsk politi, og mener nå at det haster å få i stand midlertidig bevæpning.

– Plutselig dukker det opp, og da er det, som vi i Politiets Fellesforbund tidligere har sagt, at tid kan utgjøre forskjellen på liv og død. Slik situasjonen er nå, gambler man faktisk med liv.

– Vi er et ubevæpnet politi

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siden april vurdert sjansen for terror i Norge som sannsynlig. Etter terroren i Barcelona har PST uttalt til Dagbladet at de forventer et terrorangrep i Norge i år.

Beredskapsdirektør Knut Smedsrud hos politidirektoratet, sier til NRK at de ikke ser noen grunn til å endre på bevæpningen.

– Vi følger selvfølgelig situasjonen i hele Europa veldig nøye, men vi har også et regelverk som er basert på at vi er et ubevæpnet politi, og det er det vi må følge, sier Smedsrud.