VENDER RYGGEN TIL TRUMP: Rådgivere gir klar beskjed om at de ikke vil ha noe mer å gjøre med presidenten etter hans uttalelser i kjølvannet av demonstrasjonene i Charlottesville. REUTERS/Kevin Lamarque
VENDER RYGGEN TIL TRUMP: Rådgivere gir klar beskjed om at de ikke vil ha noe mer å gjøre med presidenten etter hans uttalelser i kjølvannet av demonstrasjonene i Charlottesville. REUTERS/Kevin Lamarque

President-rådgivere ber presidenten vurdere sin stilling

Nok et av president Trumps råd ser ut til å gå i oppløsning i kjølvannet av nasjonalist-demonstrasjonen i Charlottesville.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 av 17 medlemmer i presidentens komité for kunst og humaniora skriver i et brev til president Trump fredag at de trekker seg, melder nyhetsbyrået AP.

At Trump har klandret «mange sider» for demonstrasjonene hvor 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en bil kjørte rett inn i massen av folk som viste sin avsky mot nynazistene og nasjonalistene som demonstrerte.

– Ikke amerikanske verdier

«Å ignorere din hatefulle retorikk ville gjort oss medskyldige i dine ord og handlinger. Overherredømme og diskriminering er ikke amerikanske verdier. Dine verdier er ikke amerikanske verdier», heter det i brevet.

«Vi må klare bedre enn dette. Vi er bedre enn dette. Hvis det ikke er klart for deg, ber vi deg også om å forlate ditt embete», er beskjeden fra kunstnerne.

Blant de som har sittet i presidentens råd, er skuespiller Kal Penn, kunstner Chuck Close, forfatter Jhumpa Lahiri og Vicki Kennedy, enken etter senator Edward M. Kennedy.

Utnevnt av Obama

Komiteen for kunst og humaniora ble etablert i 1982 under president Ronald Reagan. Alle de sittende medlemmene ble utnevnt av president Barack Obama, skriver AP.

Donald Trump har denne uken avviklet to grupper med næringslivsrådgivere etter at en rekke næringslivstopper har trukket seg fra gruppene i protest mot Trumps manglende evne til å ta avstand fra nynazister, nasjonalister og forkjempere for hvitt overherredømme.