Dette vet vi så langt om terrorangrepet

En hvit varebil kjørte ned en rekke mennesker på La Rambla i Barcelona. Flere personer ble drept i terrorangrepet. Natt til fredag skjedde et nytt angrep sør for den spanske storbyen.

En hvit varebil kjørte ned en rekke mennesker på den kjente paradegaten La Rambla i storbyen Barcelona torsdag ettermiddag. Dette er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister.

Ifølge politiet kjørte bilen fra toppen av gaten og ned til byens operahus, og sjåføren forsøkte å drepe så mange som mulig på ferden nedover gaten. Ved operahuset forsvant vedkommende til fots.

LIVESENTER: Få siste nytt om terrorangrepet i vårt livesenter.

Presset seg inn i isbutikk

Etter angrepet ble området sperret av, og butikker og kollektivtransporten ble stengt og stoppet. Samtidig fikk folk som oppholdt seg i området beskjed om å trekke unna.

– Det kom en kjempestor folkemengde hylende og løpende mot oss, så vi bare løp med hele flokken og prøvde å komme oss inn i flere butikker, men de bare låste dørene. Men vi klarte å presse oss inn i en isbutikk, og her står vi nå, sa norske Terese Haldorsen Meltzer til TV 2.

– Ingen får komme ut i gatene, så jeg vet ikke hvor lenge vi blir stående her, la hun til.

Andre personer i området fortalte om et stort politioppbud.

– Gatene tømmes for både mennesker og kjøretøy. Butikkene er stengt og nysgjerrige folk bes om å forlate området. Vi får ikke forlate hotellet. Samtidig sirkler et helikopter over oss, sa TV 2-reporter Håvard Røyrvik, som befant seg på et hotell i nærheten.

Terrorangrep

Bilder og videoer fra stedet viste tidlig minst fem personer som lå på bakken i den spanske storbyen. De fikk bistand fra politi og andre mennesker på stedet, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Politiet har betegnet hendelsen som et terrorangrep.

Sent torsdag kveld opplyste katalanske myndigheter at 13 personer er drept og at minst 100 er skadd.

En treåring døde i angrepet i Barcelona torsdag, melder The Guardian via spanske medier. I tillegg skal en seks år gammel jente ha fått livstruende skader.

Det er foreløpig ikke meldt om døde eller skadde nordmenn.

– Vi har ikke fått meldinger om at det er noen nordmenn som er rammet, men det er fortsatt for tidlig å si. Ambassaden jobber fortløpende med å få oversikt. Vi oppfordrer alle nordmenn som befinner seg i Barcelona til å kontakte sine pårørende, sa Ane Haavardsdatter Lunde, kommmuikasjonsrådgiver i UD, til TV 2.

Tre arrestert

Avisen El Pais skrev tidlig at minst én mistenkt hadde forskanset seg i en bar i Raval-distriktet i byen. Flere lokale medier rapporterte at flere personer ble holdt som gisler. Torsdag kveld avviser det lokale politiet at det har pågått en gisselsituasjon.

Tre personer er pågrepet etter lastebilangrepet. Én er spansk og en marokkansk statsborger fra fra Melilla, en selvstyrt spansk eksklave i Marokko. Den tredje personen ble pågrepet fredag morgen.

RØMTE: En rekke mennesker flyktet fra området etter angrepet. Foto: AP/Giannis Papanikos
RØMTE: En rekke mennesker flyktet fra området etter angrepet. Foto: AP/Giannis Papanikos

Ifølge politiet er føreren av varebilen fremdeles på frifot.

Ifølge en rekke spanske medier skal Driss Oukabir være en av de pågrepne. Oukabir ble identifisert som personen som skal ha leid varebilen som ble brukt i terrorangrepet torsdag. Han meldte seg selv for politiet da han så bilder av seg selv i mediene torsdag, ifølge avisen La Vanguardia. Oukabir forklarte at han ikke hadde noe med saken å gjøre og at ID-papirene hans var stjålet. Dette blir etterforsket av politiet.

Mistenker bombefabrikk

Al Jazeera meldte torsdag kveld at IS tar på seg skylden for angrepet i Barcelona.

Sent torsdag kveld meldte politiet at de har klart å knytte en hendelse fra dagen i forveien til terrorangrepet. Onsdag gikk et hus til himmels i den spanske byen Alcanar, vel 20 mil unna Barcelona. En person ble drept og minst syv skadet. I ruinene fant politiet minst 20 flasker med butangass.

Politiet mistenker at huset ble brukt som en «bombefabrikk» for å utvikle eksplosiver.

Nytt angrep

Klokken 02 natt til fredag meldte politiet at det har vært en omfattende politiaksjon i byen Cambrils, 10 mil utenfor Barcelona. Bakgrunnen for politiaksjonen var et nytt angrep, som ifølge politiet kan knyttes til torsdagens terrorangrep.

En person omkom og mange skadet i en eksplosjon onsdag. Politiet knytter hendelsen til torsdagens terror. Foto: JAUME SELLART
En person omkom og mange skadet i en eksplosjon onsdag. Politiet knytter hendelsen til torsdagens terror. Foto: JAUME SELLART

Fem personer ble drept i nattens politiaksjon, alle mistenkte terrorister. Spansk TV melder at de drepte ha hatt på seg bombebelter, og at politiet fryktet at de var i ferd med å utføre en selvmordsaksjon.

Ifølge den spanske avisen El Pais satt flere terrorister om bord i en bil, som kjørte mot fotgjengere langs strandpromenaden i Cambrils. Seks personer skal ha blitt skadet, to av dem alvorlig. Politiet kom raskt til stedet og fyrte løs mot bilen. Tre av de drepte døde i bilen, den andre utenfor, på strandpromonaden. Det katalanske politiet bekreftet senere på Twitter at de har tatt livet av alle de mistenkte i dette angrepet.