MØTTE PRESSEN: Donald Trump snakket om demonstrasjonen i Charlottesville på en pressekonferanse tidligere denne uken. FOTO: AFP/JIM WATSON
MØTTE PRESSEN: Donald Trump snakket om demonstrasjonen i Charlottesville på en pressekonferanse tidligere denne uken. FOTO: AFP/JIM WATSON

Donald Trump hardt ut mot fjerning av statuer: – Historien blir revet i stykker

Amerikansk kultur og historie rives i stykker når man fjerner statuer av sørstats-generaler fra borgerkrigen i USA, mener president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er trist å se historien og kulturen til vårt storslagne land bli revet i stykker med fjerningen av våre vakre statuer og monumenter, skriver Trump i en Twitter-melding torsdag.

– Man kan ikke endre historien, men man kan lære fra den. Robert E. Lee, Stonewall Jackson, hvem er den neste. Washington, Jefferson? Så idiotisk! skriver Trump videre.

Trump sikter i meldingen blant annet til generaler som kjempet for sørstatene i den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet. Sørstatene ønsket å løsrive seg fra USA og beholde muligheten til å holde afroamerikanere som slaver.

Store demonstrasjoner

Det var et vedtak om å fjerne statuen av general Robert E. Lee fra en park som tidligere het Lee Park i Charlottesville, som var bakgrunnen for at hundrevis av høyreradikale samlet seg for å protestere i parken lørdag i forrige uke.

Med Twitter-meldingene viser Trump tilsynelatende nok en gang forståelse for ønsket om å demonstrere. Tidligere har han sagt at det var bra folk blant deltakerne i demonstrasjonen, som også omfattet nynazister og andre høyreekstreme.

Arrangementet endte med at en kvinne ble drept og 19 skadd da en hvit mann med nynazistiske sympatier kjørte en bil inn i en gruppe motdemonstranter.

Lee var en av sørstatenes viktigste generaler under den amerikanske borgerkrigen.

– Motbydelig løgn

Også senator Lindsey Graham som fikk gjennomgå av Trump på Twitter torsdag morgen.

Trump mente at senatoren hadde gitt en løgnaktig framstilling av hans uttalelser om skylddeling og hvem som oppførte seg mest moralsk forkastelig i Charlottesville.

– Den publisitetssøkende Lindsey Graham sier feilaktig at jeg sa det var moralsk likhet mellom Ku Klux Klan, nynazister og hvit makt-tilhengere på den ene siden og folk som fru Heyer på den andre. For en motbydelig løgn, tvitret presidenten.

Den 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en ung mann med nynazistiske sympatier kjørte bilen sin rett inn i en folkemengde, der motstandere av de marsjerende raseekstremistene hadde samlet seg.