FADDERUKER: Her på St. Hanshaugen i Oslo markerer Høgskolen i Oslo og Akershus starten på sine fadderuker. Styreleder for journalistikkfaddere, Hanne Mjelstad, er opptatt av å sikre en trygg og god faddertid for nye studenter.
FADDERUKER: Her på St. Hanshaugen i Oslo markerer Høgskolen i Oslo og Akershus starten på sine fadderuker. Styreleder for journalistikkfaddere, Hanne Mjelstad, er opptatt av å sikre en trygg og god faddertid for nye studenter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix/PRIVAT

Vil beskytte studenter:

Innfører «hookeregel» for studenter i fadderuka

Faddere på journalistikkstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus får ikke lenger lov til å «hooke» med fadderbarn, fordi man frykter ubehagelige situasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager begynner fadderukene ved ulike universiteter, høgskoler og videregående skoler rundt om i landet.

Selv om ukene med velkomstarrangementer er en morsom tid for de fleste, kan det for noen også bli en vanskelig opplevelse.

– Det er et ganske stort drikkepress og man kan lett bli utsatt for ting man ikke har lyst til, sier helsesøster Tale Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, til TV 2.

Innfører «hookeregel»

På Høgskolen i Oslo og Akershus har faddere for journalistikkstudentene i år innført en såkalt «hookeregel».

Retningslinjene fra fadderstyret går ut på at faddere ikke får ha seksuell kontakt med fadderbarn, altså ferske studenter. Det var Universitas som først omtalte saken.

– Dette gjør vi for å sikre at fadderbarna får en fin start på studiet og at ingenting ubehagelig skjer, sier styreleder for fadderordningen, Hanne Mjelstad, til TV 2.

STYRELEDER: Hanne Mjelstad er styreleder for fadderordningen ved journalistikkstudiet i Oslo. FOTO: Privat
STYRELEDER: Hanne Mjelstad er styreleder for fadderordningen ved journalistikkstudiet i Oslo. FOTO: Privat

– Konsekvensene av at en fadder tar med seg et fadderbarn hjem på kvelden, kan være at det oppstår kleine situasjoner for fadderbarnet. Kanskje velger man å droppe resten av fadderuka, noe som blir helt feil, sier hun.

Journaliststudenten forteller at styret i fikk tilbakemeldinger om ubehagelige situasjoner i fadderuka i fjor. Derfor ble det besluttet å sende ut retningslinjene.

– Flere i klassen har fortalt om tidspunkter hvor man har sett medstudenter veldig fulle, og at det har skjedd ting med faddere som de har angret på i etterkant, sier Mjelstad, som likevel understreker at årets faddere hadde en fin faddertid i fjor.

– Andre synes det er strengt

Mjelstad forklarer at fadderstyret ikke har fått reaksjoner på regelen fra verken faddere eller fadderbarn på studiet.

– Dette er ingen stor greie for oss, og de fleste synes det er veldig naturlig med en slik regel, sier hun.

Hun tror likevel at faddergrupper ved andre utdanningsinstitusjoner kan se på retningslinjene som strenge.

– Jeg har fått inntrykk av at noen mener det er strengt. Man hører jo rykter om faddere som bare ønsker å ha på seg t-skjorta (med fadder-merke red.anmd.) for å få kontakt med nye studenter. Sånt ønsker ikke vi, så da har vi like gjerne denne regelen, sier Mjelstad.

Frynsete rykte

Fadderukene flere steder i landet har fått krass kritikk de siste årene. Høsten 2014 kom det fram at nye studenter ved Norges Handelshøgskole (NHH) i Bergen ble skjenket og oppfordret til sex-leker under en pub til pub-runde.

Studentene fikk poeng ved å slikke krem fra eldre studenters kropper og vise frem brystene sine, skrev studentavisen K7 Bulletin.

I fjor fortalte TV 2 om «Anne», som ble voldtatt utenfor et fadderarrangement da hun var 20 år gammel i 2012.

– Budskapet om at et nei er et nei, og et ja et ja, er veldig viktig i forbindelse med fadderukene, sier helsesøster Engvik.

Hun tror fadderukene er en arena hvor risikoen for festvoldtekter kan øke.

– Mange kan la seg overtale og presse, og det kan skje diffuse voldtektssituasjoner hvor den ene parten mener man har fått samtykke. Man er rett og slett ikke tydelig nok på hvor man setter grensene sine, sier hun.

«HELSESISTA»: Helsesøster Tale har flere råd til ungdom som går inn i en tid med fadderopplegg og studiestart. FOTO: TV 2
«HELSESISTA»: Helsesøster Tale har flere råd til ungdom som går inn i en tid med fadderopplegg og studiestart. FOTO: TV 2

– Husk på at det kan tas bilder

Helsesøsteren tror også mange glemmer å tenke på at valg man tar i festsituasjoner kan gi uønskede ettervirkninger. Deltar man for eksempel i seksuelle leker, kan dette dokumenteres.

– Man må huske på at det kan tas bilder og video av slike situasjoner, som også kan deles videre. Det kan bli svært ubehagelig i ettertid, sier hun.

– Det er også viktig å vite at å dele slike bilder og film av andre er en straffbar handling. Det kan virke morsomt og ufarlig der og da, men svært ødeleggende om den uskyldige moroa resulterer i en straffesak, sier hun.

Hun oppfordrer ferske studenter til å på forhånd tenke gjennom hvordan man ønsker at studiestarten og fadderperioden skal være.

– Finn ut hvor grensene dine går. Vær hyggelig, smil, vær deg selv og øv deg på å småprate så du blir kjent med folk. Og husk at det er normalt å kjenne på en ensomhetsfølelse i blant. Blir det veldig tungt og vanskelig, kan man oppsøke noen for å prate om det, avslutter hun.