GIR GASS: Energidrikker, som Red Bull og Burn, er svært populære blant unge.
GIR GASS: Energidrikker, som Red Bull og Burn, er svært populære blant unge. Foto: Junge, Heiko/Scanpix

Ny forskning viser skremmende effekt av energidrikker

Unge mennesker som drikker mange energidrikker per dag kan stå i større fare for å senere rusmisbruk. Det viser en ny studie fra University of Maryland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens voksne gjerne tyr til en kopp kaffe for å kvikne til, tyr mange unge til såkalte energidrikker.

I en ny studie fra forskere ved Center on Young Adult Health and Development på University of Maryland, er det blitt kartlagt en overraskende korrelasjon med disse drikkene.

I studien kommer det frem at energidrikker kan utgjøre en fare for unge som er i risikosonen for å utvikle et misbruk senere i livet.

Studien er publisert i fagbladet Drug and Alcohol Dependence.

Tallenes tale

1100 studenter ble fulgt i fire år. Deltakerne ble definert utifra hvor mange energidrikker de drakk årlig.

51,4 prosent av deltakerne hadde et høyt og vedvarende forbruk av energidrikker, mens 20,6 prosent ikke drakk energidrikker i det hele tatt.

17,4 prosent hadde et moderat forbruk av energidrikker, mens 10,4 prosent drakk mindre og mindre energidrikker iløpet av de fire årene.

Forskerne fant ut at deltakerne med et høyt og vedvarende forbruk av energidrikker i større grad stod i fare for å misbruke sentralstimulerende midler, samt å bli diagnostisert med alkoholisme, i en alder av 25 år.

– Resultatet antyder at energidrikkbrukere kan stå i fare for annen substansbruk, spesielt stimulerende midler, sier Arria ifølge Medical News Today.

Ingen aldersgrense i Norge

En energidrikk i Norge kan maksimalt inneholde 32 milligram per 100 milliliter drikke. I andre land kan koffeininnholdet i energidrikken være betraktelig høyere.

I Norge er det ingen offisiell aldersgrense på energidrikk.

Barn og unge er blant annet ikke anbefalt å drikke energidrikker på grunn av dette, og flere utsalgsteder operer med en selvpålagt grense på alt fra 14 til 18 år.

TV 2 har tidligere skrevet om 14 år gamle Henrik som holdt på å dø av energidrikk.

Første studie med mennesker

Tidligere forskning publisert av Arria har vist en korrelasjon mellom energidrikker og alkoholavhengighet, samt sentralstimulerende midler og narkotika.

Dette er imidlertid første gang mennesker deltar i studien, og hvor Arria og teamet hennes direkte har undersøkt korrelasjonen mellom energidrikkforbruk og alkohol- og stoffmisbruk.