DREPT: Heather Heyer døde etter å ha blitt meid ned under sammenstøtene mellom høyreekstrem og motdemonstranter i Charlottesvill i Virginia lørdag.
DREPT: Heather Heyer døde etter å ha blitt meid ned under sammenstøtene mellom høyreekstrem og motdemonstranter i Charlottesvill i Virginia lørdag. Foto: AFP/Privat

heather (32) drept i charlottesville:

– Ble drept mens hun protesterte mot hat

Moren til kvinnen som ble påkjørt av en tyve år gammel mann i Charlottesville lørdag, forteller om en datter som var dypt engasjert i kampen mot urettferdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er veldig ung og jeg er lei meg for at han trodde at hat kunne løse problemer, sier Susan Bro, moren til 32 år gamle Heather Heyer til Huffington Post, dagen etter at datteren ble meid ned i Charlottesville, byen der hvite nasjonalister og rasister ble møtt av motdemonstranter.

Datteren var en av de som ville protestere mot de høyrekestreme aktivistene som hadde inntatt byen hun bodde i.

Heather jobbet som advokatassistent.

– Hun hadde alltid en veldig sterk rettferdighetssans. Hun var alltid, helt siden hun var barn, veldig engasjert i det hun mente var rettferdig, forteller Bro til huffpost.com.

Responsen på drapet på datteren har vært massiv. Via en innsamlingsside, der målet er å samle inn penger til Heathers familie, har det på 14 timer kommet inn mer enn 1 million kroner.

«Heather Heyer ble drept mens hun protesterte mot hat», heter det på innsamlingssiden.

– Hun døde mens hun gjorde det rette. Mitt hjerte er knust, men jeg vil alltid være stolt over henne, sier moren.

Den 20 år gamle mannen som er pågrepet og siktet for drap etter å ha kjørt bilen sin inn i gruppen av demonstranter Heather var en del av, er James Alex Fields jr.

– Kan ikke tolereres

– Volden og dødsfallene i Charlottesville rammet rett i hjertet av amerikansk lov og rett, sa USAs justisminister Jeff Sessions lørdag.

– Når slike handlinger blir utført på grunn av rasefordommer og hat, går det mot våre kjerneverdier og kan ikke bli tolerert, la han til.

Søndag verserer det i sosiale medier flere bilder av Fields som skal vise at han deltok i marsjen sammen med høyreekstreme tidligere på dagen.

– Han hadde noen veldig radikale syn på rase. Han var veldig betatt av nazister og Adolf Hitler, sier Derek Weimer, en tidligere lærer til TV-kanalen WCPO.

Politiet i Charlottesville har så langt ikke bekreftet meldingene om at Fields deltok i demonstrasjonene eller gitt noen opplysninger om hvor etterforskningen rundt saken står.

Unntakstilstand

Borgermesteren i Charlottesville skrev på Twitter at han med knust hjerte måtte kunngjøre at et menneskeliv hadde gått tapt under de voldelige sammenstøtene i universitetsbyen 187 kilometer sørvest for Washington.

Delstatens guvernør hadde allerede erklært unntakstilstand da bilen traff demonstranter i byen.

Voldelige sammenstøt

Hundrevis av personer hadde samlet seg i universitetsbyen for å demonstrere mot en «Unite the Right»-samling som den høyrenasjonalistiske bloggeren Jason Kessler har invitert til i Charlottesville.

Kaoset kokte raskt over i det som antas å være den største gruppen hvite nasjonalister som har samlet seg på over et tiår.

Såkalte «alt right»-aktivister, Ku Klux Klan-sympatisører og nynazister har havnet i flere voldelige sammenstøt med motdemonstranter som har dratt til Charlottesville for å kjempe mot den kontroversielle samlingen.