Ubåten hevet - kapteinen fengsles for uaktsomt drap

Ubåten den savnede journalisten Kim Well var i før hun forsvant, ble lørdag ettermiddag hevet.

SISTE: Peter Madsen varetektsfenglses i 24 dager for uaktomsomt drap, melder Ekstra Bladet.

Mens ubåteieren og oppfinneren Peter Madsen satt i fengslingsmøte, mistenkt for å ha drept den 30 år gamle svenske journalisten før hans hjemmelagde ubåt sank, ble ubåten hevet utenfor København.

Nekter skyld

Ifølge danske TV 2 innebærer siktelsen «uagtsomt manddrap» at det ikke er funnet grunn til å sikte ham for drap, og at denne siktelsen er langt mildere.

Peter Madsen nekter straffskyld, sier hans oppnevnte forsvarer Betina Hald Engmark til TV 2 Danmark.

– Vi har tatt betenkningstid. Vi må vurdere hva vi skal gjøre nå. Min klient er interessert i å hjelpe så mye som mulig. Han er veldig berørt av saken, sier Hald Engemark.

Madsen ønsket at fengslingsmøtet skulle åpnes for allmenheten, men det ble besluttet at fengslingsmøtet skulle holdes for lukkede dører.

– Jeg har noe jeg virkelig vil si senere, sa Madsen ifølge den svenske avisen Expressen.

Planen er nå at politiet skal gå gjennom ubåten for om mulig å finne spor etter den savnede svenske kvinnen.

HEVET FRA HAVET: Her kommer periskop og deler av tårne til syne under bergingen av UC3 Nautilus utenfor Dragør i Danmark.
HEVET FRA HAVET: Her kommer periskop og deler av tårne til syne under bergingen av UC3 Nautilus utenfor Dragør i Danmark. Foto: Martin Sylvest/NTB scanpix.

Det er ikke kjent om politiet tror den savnede kvinnen befinner seg i ubåten, men siden forsvinningen har fått status som drapssak vil båten bli grundig gjennomgått.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt stedet ubåten forliste og sank.

Ubåten Nautilus er en hjemmelaget ubåt, eid av den nå drapssiktede oppfinneren Peter Madsen.

Dette har skjedd

Madsen og den svenske kvinnen dro ut i ubåten torsdag kveld, i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten. Ifølge Ekstra Bladet var den svenske kvinnen med på turen for å skrive en artikkel om den hjemmebygde ubåten.

Kvinnens kjæreste meldte henne savnet ved 2.30-tiden natt til fredag, da hun ikke kom hjem som planlagt. Da startet politiet en leteaksjon etter den savnede ubåten.

Fredag morgen rundt klokken 10.30 ble ubåten funnet sør for Drogden Fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

Ubåteier reddet

Men ubåten nådde ikke land. Rundt klokken 11.00 sank den plutselig, og Madsen ble reddet i land av en privat båt. Ubåten sank på kun tretti sekunder, ifølge Ekstra Bladet.

Madsen hevder at båten hadde problem med en ballasttank, skriver den danske avisen.

Madsen er en forsker og oppfinner som har designet og konstruert tre ubåter på egen hånd. Ubåten som sank, kalt UC3 Nautilus, ble ferdig i 2008.

Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet

Etter redningsaksjonen fortalte Madsen til TV 2 Danmark at han var alene i ubåten da det skjedde. Ifølge hans forklaring satte han av kvinnen på en restaurant ved havnen i København torsdag kveld.

Fredag kveld ble Madsen siktet for drap på den svenske kvinnen.