KLAR: USAs president Donald Trump sier at alt er klart for en militær løsning mot Nord-Korea. Foto: Reuters/Jonathan Ernst
KLAR: USAs president Donald Trump sier at alt er klart for en militær løsning mot Nord-Korea. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Donald Trump: – Klappet og klart for en militær løsning mot Nord-Korea

USAs president Donald Trump sier at dersom Nord-Korea oppfører seg uklokt, så er en militær løsning «klappet og klart».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Militære løsninger er nå på plass, klappet og klart, dersom Nord-Korea agerer uklokt, skriver den amerikanske presidenten på Twitter fredag.

– Forhåpentligvis finner Kim Jong-un en annen vei, fortsetter Trump, i det som er det nyeste utspillet i den pågående ordkrigen mellom Washington og regimet i Pyongyang.

Tidligere denne uka sa Trump at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett», om landet fortsetter å true USA.

Det framprovoserte en trassig reaksjon fra Pyongyang, som truet med å gjennomføre et rakettangrep mot Guam, et lite amerikansk territorium i Stillehavet som huser viktige amerikanske militæranlegg.

USAs forsvarsminister Jim Mattis sier en krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt. Han sier videre at han mener at hans oppdrag og ansvar har vært å ha militære alternativer klare om det trengs, men understreket torsdag at USA bruker ressursene på diplomati.

Kommentarene fra forsvarsministeren kom bare timer etter at Trump hadde kommet med nye trusler mot regimet. Da sa han blant annet at Nord-Korea må «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute som «få andre nasjoner noen gang har vært».

Nord-Korea ut mot Trump

Torsdag anklagde Nord-Korea Trump for å ha mistet all forstand og sa at han var umulig å snakke med på en fornuftig måte.

Fornærmelsen kommer fra den nordkoreanske generalen Kim Rak-gyom og er å finne i samme uttalelse som der Nord-Korea igjen truer med å sende raketter mot den amerikanske stillehavsøya Guam.

MASSEMØNSTRING: Disse bildene skal vise mange tusen nordkoreanere i demonstrasjon i Pyongyang onsdag.
MASSEMØNSTRING: Disse bildene skal vise mange tusen nordkoreanere i demonstrasjon i Pyongyang onsdag. Foto: Rodong Sinmun

Trump går nordkoreanske artillerisoldater «på nervene» ved å komme med uttalelser som viser at «han har mistet all forstand», heter det i uttalelsen som er viderebrakt av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA torsdag.

– Fornuftig dialog er umulig med en slik person som er helt uten forstand. Bare absolutt makt virker på ham, heter det i uttalelsen fra generalen.

– Vi blir kuler og bomber som skal sprenge USA

Fredag publiserte den statlige nordkoreanske avisen Rodong Sinmun en rekke bilder fra det som skal være en demonstrasjon og støtterklæring til regimets ledelse i forbindelse med FN-sanksjonene som ble innført mot landet forrige uke.

Demonstrasjonen, som i likhet med tidligere samlinger av mennesker bærer preg av ren propaganda, skal ha funnet sted onsdag i hovedstaden Pyongyang på Kim Il Sung-plassen.

«På vegne av ungdommene sa førstesekretær Mun Chol i Pyongyang City Youth League Commite at landets unge mennesker vil bli fem millioner kuler, bomber og kjernefysiske stridshoder for å sprenge USA vekk fra denne planeten», heter det i rapportene som omtaler demonstrasjonen.

«Deltakerne marsjerte til lyden av hornmusikk og holdt plakater med slagord som «la oss bli kuler og bomber som forsvarer vår store leder, kamerat Kimg Joung Un» skriver den statlige propagandakanalen videre.

(©NTB/TV 2)