Forsvunnet ubåt sank – kvinne er savnet

Ubåt-mysteriet i farvannet mellom Danmark og Sverige fortsetter. Svensk politi opplyser at en kvinne er savnet etter at ubåten sank fredag.

SISTE: En mann er siktet for drap, etter at UC3 Nautilus sank mellom Danmark og Sverige, natt til fredag.

Det bekrefter visepolitiinspektør Jens Møller overfor Ekstra Bladet.

En kvinne er savnet, og den siktede mannen nekter straffskyld.

Det danske forsvaret satte fredag i gang en større leteaksjon etter at den danske ubåten UC3 Nautilus ble meldt savnet.

Ubåten ble funnet seilende ved Køge Bugt, meldte det danske forsvaret klokken 10.39. Nå er ubåten sunket, og eieren Peter Madsen er reddet.

Madsen hevder at han var alene i ubåten, mens svensk politi tror en svensk kvinne også kan ha vært om bord. Kvinnen, som er journalist, er meldt savnet.

– Bare en øvelsestur

Ubåten er bygget av Madsen selv. Han påstår at han var ute på sjøen for å trene.

– Jeg var bare på en øvelsestur, hvor jeg trente med forskjellige ting på ubåten. Så oppsto det en feil, sier Madsen til danske TV 2.

Det var kvinnens svenske kjæreste som meldte henne savnet. Ubåt-eier Madsen sier han slapp kvinnen av fra ubåten torsdag kveld på Refshaleløen i København.

Reiste torsdag

Madsen og den svenske kvinnen reiste ut med ubåten torsdag kveld i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten. Da de ikke returnerte som planlagt, varslet journalistens kjæreste politiet.

– Den ble sett av et cruiseskip i København torsdag kveld. Senere har den muligens blitt observert lengre ut i Øresund, sier Christer Haver, presserådgiver i det danske forsvaret.

Til DR sa Haver fredag morgen at de lette etter ubåten med full styrke.

– Vi er nødt til å ta utgangspunkt i worst case, så vi leder etter ubåten med alt vi har. Worst case er at den har sunket og ikke kan komme til overflaten med egen kraft, sa han.

To redningshelikoptre og tre skip deltok i leteaksjonen, som foregikk utenfor København.

Bygget selv

Forskeren og oppfinneren Peter Madsen har altså selv bygget ubåten, som først ble sjøsatt i 2008. Den var på dette tidspunktet den største privatbygde ubåten i verden.

Byggeprosjektet gikk over flere år, og ubåten har i flere omganger ligget til land for reparasjoner og oppgraderinger. Ubåten er nærmere 18 meter lang, to meter bred og har en hastighet på ni knop.

I tillegg til UC3 Nautilus, har Madsen også designet og konstruert to andre ubåter. Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet. Etter planen skal en av hans raketter avfyres senere i august, skriver Ekstra Bladet.

SØK: Båter fra det danske forsvaret har søkt etter ubåten siden tidlig fredag morgen. FOTO: Kim Jørgensen/Marinehjemmeværnet
SØK: Båter fra det danske forsvaret har søkt etter ubåten siden tidlig fredag morgen. FOTO: Kim Jørgensen/Marinehjemmeværnet

Scannet havbunnen

Leteaksjonen etter ubåten startet ved 04.30-tiden fredag morgen.

Båtene som ble satt inn i søket brukte såkalt «side scan-sonar», som er en teknisk innretning som kan scanne havbunnen. Slik kan man oppdage eventuelle objekter på havbunnen.

«Nå beveger vi mot noen dype hull ved Middelgrundsfortet, hvor vi legger gummibåten i vannet og bruker sonaren for å søke under vann», skrev danske Marinehjemmeværnet i en pressemelding.

TV 2 følger saken.