Utenriksministeren om konflikten mellom USA og Nord-Korea: – Det er ingen militær løsning på dette

Ordkrigen fortsetter mellom USA og Nord-Korea, og torsdag kommer Donald Trump med ny advarsel til Kim Jong Un.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har konflikten mellom USA og Nord-Korea tilspisset seg.

Etter at det ble klart at Nord-Korea har kommet lengre enn ventet i å produsere atomvåpen som kan nå amerikansk territorium, har ordkrigen nådd nye høyder.

Utenriksminister Børge Brende sier til TV 2 torsdag at han ikke liker ordbruken som nå brukes mellom de to landene, men forsikrer samtidig om at han sover godt om natten.

– Ordbruken er til hinder for å finne diplomatiske løsninger. Det er ingen militær løsning på dette. De ulike partene må sette seg ned og finne løsninger slik at dette ikke eskalerer og kommer ut av kontroll, sier Brende til TV 2.

Utenriksministeren har troen på at konflikten vil få en løsning.

– Jeg tror at gjennom press og sanksjoner, men samtidig med dialog, så skal vi få til løsninger over tid. Men det krever også mye klokskap. Vi må ikke bidra til å eskalere dette med stadig sterkere ordbruk, og det har alle et ansvar for å hindre, sier Brende.

Trump: – Var ikke tøff nok

Tirsdag advarte USAs president Donald Trump Nord-Korea mot å fortsette med atomtruslene.

– Nord-Korea bør ikke komme med flere trusler mot USA. De vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri før har sett, sa Trump.

KAN HA LAGET ATOMVÅPEN SOM NÅR USA: Nord-Koreas diktator, Kim Jong Un. Foto: KCNA
KAN HA LAGET ATOMVÅPEN SOM NÅR USA: Nord-Koreas diktator, Kim Jong Un. Foto: KCNA

I en tale torsdag kommer Trump med nye Nord-Korea uttalelser.

I den talen ber han rett og slett Nord-Korea om å «ta seg sammen». Ellers vil landet være så ille ute «som få andre nasjoner noen gang har vært», sier Trump.

Han sier også at uttalelsen om ild og vrede «kanskje ikke var hard nok».

Nord-Korea på sin side hevder at Trump «har mistet all forstand».

– Fornuftig dialog er umulig med en slik person som er helt uten forstand. Bare absolutt makt virker på ham, sier den nordkoreanske generalen Kim Rak-gyom i en uttalelse torsdag.

Kommet lenger enn fryktet

Nord-Korea har startet produksjon av små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets eksisterende raketter, ifølge en amerikansk rapport som ble offentliggjort denne uken.

I en japansk rapport heter det at «det er mulig at Nord-Korea har klart å framstille miniatyriserte kjernefysiske våpen og har utviklet atomstridshoder».

Dette betyr at Nord-Korea har kommet lengre enn først fryktet i utviklingen av atomvåpen som kan nå langt.

Det er bare to uker siden The Washington Post siterte en annen analyse fra DIA på at Nord-Korea allerede neste år kan nå byer i USA med raketter som kan utstyres med atomstridshode.

Den analysen var i samsvar med det som også sørkoreansk etterretning har hevdet.

Forrige uke vedtok USA og resten av FNs sikkerhetsråd å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea ytterligere. De nye sanksjonene kom etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale raketter i juli.