MER ELLER MINDRE SKATT? Uansett utfallet av høstens valg, er det sikkert at en av disse to blir landets neste statsminister. Foto: Sveinung Kyte/TV 2
MER ELLER MINDRE SKATT? Uansett utfallet av høstens valg, er det sikkert at en av disse to blir landets neste statsminister. Foto: Sveinung Kyte/TV 2

Støre om Solberg-regjeringen: – Fire tapte år

I stedet for å bruke handlingsrommet i økonomien til å ruste Norge for framtida, har statsministeren kuttet skatter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møttes Støre og Høyre-leder Erna Solberg til statsministerduell i regi av Civita.

Støre beskyldte Solberg for å ha prioritert skattelettelser framfor å bruke handlingsrommet til å motvirke økningen i arbeidsledigheten, øke sysselsettingen og å ruste økonomien for omstillingen som står foran oss. «Arbeid er universalnøkkelen» til «alt vi er opptatt av», ifølge Ap-lederen.

– Norge har hatt den høyeste ledigheten på 20 år, og har nå den laveste sysselsettingen på like lenge, hevdet Ap-lederen.

Olje-sjokk

Høyre-lederen pekte på at norsk økonomi ble utsatt for sitt verste sjokk på flere tiår, da oljeprisen i 2014 plutselig begynte å stupe – og som på det meste var ned rundt 75 prosent. Situasjonen var verre enn under finanskrisen som ble utløst i 2008, hevdet hun.

Regjeringens økonomiske politikk har fram til i dag i stor grad handlet om å avhjelpe skadevirkningene av oljekrisen.

Tydelig skille

Statsministerkandidatenes ideologiske forskjellene i tilnærmingen til skatt og privatisering er tydelige skiller som er bra for den politiske debatten, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

– Dette er det første valget siden 2001 hvor skatt er et ordentlig tema. Jens Stoltenberg drepte den debatten i 2005 ved å si at han skulle låse skattene på 2004-nivå. Nå går Arbeiderpartiet til valg på å øke skattene med 15 milliarder. Det er ikke så dramatisk mye, det er kun 2014-nivå vi snakker om her, men det er en tydelig forskjell hvor de borgerlige ønsker å kutte skattene i neste fireårsperiode. Så det er et ideologisk tydelig skille som jeg tror det er lett for folk å ta stilling til, sier Eriksrud.

Lover skattekutt

Etter debatten fastholdt Erna Solberg overfor TV 2 at redusert formuesskatt vil føre til flere arbeidsplasser.

– De nye bedriftene kommer ofte som gründerbedrifter. De nye arbeidsplassene kommer i små og mellomstore bedrifter hvor det er familier som investerer. De betaler altså en formuesskatt som betyr at det blir mindre nyskapingseffekt hvis det skal betales for mye penger ut av bedriftene. Nå har bedriftene selv svart. Over 50 prosent av bedriftene sier de vil ansette flere om formuesskatten reduseres, sa Solberg med henvisning til en undersøkelse Norstat har laget for NHO.

– Ikke slik man lager politikk

– Støre, hva sier du til undersøkelsen som viser at halvparten av bedriftslederne sier at det vil bli flere arbeidsplasser med kutt i formuesskatten?

– Vi kan ikke lage skattepolitikk basert på sånne meningsmålinger. Det må baseres på forskning og kunnskap, og dette er ikke det viktigste grepet for å få nye arbeidsplasser. Resultatene taler for seg. Det skapes rekordfå nye arbeidsplasser i Norge gjennom denne fireårsperioden og andelen av nordmenn på jobb synker. Så resultatene teller, og her har politikken ikke virket. Disse store pengene til skattekutt skaper ikke nye arbeidsplasser, de må settes inn andre steder. Kompetanse, forskning, støtte til bedrifter som satser på ny teknologi, sier Støre.

– Men hvorfor vil du ikke lytte til disse bedriftseierne?

– Jeg lytter til dem, men hvis du spør noen om de vil ha lavere skatt, så sier de fleste ja. Men vi har aldri blitt best i Norge fordi vi er billigst, vi er blitt best i Norge fordi vi har kvalitet, vi har utdanning og alt det vi bruker når vi tar skattepenger inn. I 2013, da vi hadde formuesskatt som er høyere enn i dag, hadde vi høyere sysselsetting og flere nye bedrifter.

(TV 2/NTB)