SVAMP: Ifølge et tysk forskerteam, som har undersøkt bakteriefloraen i brukte kjøkkensvamper, bør du bytte svamp ukentlig.
SVAMP: Ifølge et tysk forskerteam, som har undersøkt bakteriefloraen i brukte kjøkkensvamper, bør du bytte svamp ukentlig. Foto: Horia Varlan/Flickr/Creative Commons

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen –

Det nytter ikke å rengjøre en brukt kjøkkensvamp, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du blant dem som har kjøkkensvampen liggende ved vasken i flere måneder, og skyller den i vann med grønnsåpe i tro om at den blir ren?

Eller bruker trikset med å kjøre svampen i en runde i mikrobølgeovnen for å drepe bakteriene?

Ifølge tyske forskere bør du i så fall kaste svampen umiddelbart.

Et forskerteam ved universitetet Furtwangen i Tyskland har studert bakterier i 14 brukte kjøkkensvamper. Studien er publisert i det naturvitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports.

Rengjøringsmyter

Flere av svampene hadde vært gjennom velkjente rengjøringsmetoder, blant annet å kjøre svampene en runde i mikrobølgeovnen, koke dem eller legge dem i eddik.

Likevel var svampene fulle av bakterier etterpå.

– Når folk hjemme prøver å vaske svampene sine, gjør de det verre, sier forskningsleder og mikrobiolog Markus Egert til New York Times.

Han anbefaler å bytte kjøkkensvamp rundt én gang i uka.

Illeluktende bakterie

Selv om rengjøringsmetodene tok livet av visse bakterier, overlevde de sterkeste. Hele 326 ulike bakterier ble funnet i svampene som ble testet.

Blant dem var bakterien Moraxella osloensis. Den gir sjelden sykdom hos friske mennesker, men kan føre til infeksjoner hos mennesker med svekket immunforsvar. Bakterien er også kjent for å skape den sure lukten fra blant annet skittentøy.

I svampene som hadde blitt forsøkt rengjort eller desinfisert, var det mer av nettopp denne bakterien.

TETT: Inni den våte svampen er det godt vekstmiljø for mange bakterier. FOTO: Furtwangen University/Nature
TETT: Inni den våte svampen er det godt vekstmiljø for mange bakterier. FOTO: Furtwangen University/Nature

– Som avføringsprøver

I tillegg oppdaget forskerne en svært høy bakterietetthet i kjøkkensvampene.

– Du finner den samme bakterietettheten i avføringsprøver fra mennesker. Det er trolig ikke noe annet sted i verden med så høy tetthet av bakterier, sier Egert.

Kjøkkenet gir et godt vekstmiljø for bakterier. De kommer fra matrester, hud og andre overflater den er i kontakt med. I tillegg er det varmt og vått, som gir bakteriene god mulighet til å utvikle seg.

Så har du en godt brukt svamp liggende på kjøkkenbenken, kan du kaste den med god samvittighet.