Fortsatt ikke noe beredskapssenter:

– De har glemt hva som skjedde 22. juli

Helt siden 22. juli 2011 har politikerne forsøkt å få på plass et beredskapssenter for politiet. Politimesteren er lei av at ingenting skjer.

Mens barn ble skutt på Utøya 22. juli 2011, slet politiet med å komme seg ut til Utøya. Kommisjonen som gransket politiets innsats ved terroren, avslørte store svakheter ved norsk beredskap.

– Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet, uttalte Alexandra Bech Gjørv, som var leder for kommisjonen.

Kommisjonen anbefalte at Norge måtte få et nasjonalt beredskapssenter for politiet. Det skulle være et sted hvor helikoptertjenesten, beredskapstjenesten og bombegruppa kunne trene sammen.

Hundrevis av millioner er brukt

Seks år etter terroren på Utøya, er senteret fortsatt ikke på plass. Det frustrerer politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold.

– Jeg har ansvaret for en organisasjon som har fått mye kritikk etter de berømte 15 minuttene på Utøya. Minuttene teller når det er kritisk, sier Sjøvold, og fortsetter:

– Vi har eksempler fra andre land hvor rask inngripen fra politiet har reddet mange menneskeliv.

Mer enn 30 forskjellige tomter er vurdert, og hundrevis av millioner kroner er så langt brukt. I 2012 ville Stoltenberg-regjeringen bygge beredskapssenteret på Alnabru i Oslo.

Justisministeren kalte inn til møtet

Den nåværende regjeringen endret planene, og bestemte seg for Taraldrud i Ski kommune. Det har vekket lokal motstand fra foreldre til skolebarn, som er bekymret for støyen fra skytebanen og helikoptre.

Tirsdag protesterte gruppen «Stopp støyen» utenfor Justisdepartementet.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er bekymret for uroen rundt det nye senteret, og så seg derfor nødt til å kalle politikere fra alle partier inn til et møte. Med på møtet var polititopper, som besvarte spørsmål fra blant annet ordføreren i Ski kommune, Tuva Moflag.

– Det må være mulig å finne et konsept som ivaretar både behovet for god trening, men også ivaretar naboene, sier ordføreren.

– Skytetrening må skje utendørs

Arbeiderpartiets Hadia Tajik synes det er opprørende at beredskapssenteret kan bli forsinket, mens justisminister Amundsen sier det er typisk at Ap kritiserer prosess, når de ikke selv har noe standpunkt.

Politimester Sjøvold håper politikerne blir enige og raskt får på plass beredskapssenteret.

– Debatten rundt støy er relevant og god, men jeg føler at de som debatterer nå har glemt hva som skjedde 22. juli 2011. Det er derfor vi skal ha dette beredskapssenteret, og det er derfor vi nå må få beredskapen opp, og responstiden ned, sier Sjøvold.

– Aksjonsgruppa Stopp Støyen krever at all skyting må foregå innendørs, er det mulig?

– Det er ikke mulig. Skytetrening må foregå i realistiske omgivelser, og det er gjort mye for å sørge for at støyproblemene er redusert. Det ligger innenfor de grensene som er satt.

– Men også noen av politikerne støtter dette kravet?

– Ja, det vet jeg. Da tror jeg vi må spørre de samme politikerne om hva de ønsker av polititjenester overfor befolkningen den dagen det smeller, sier politimesteren.