UTVIKLER ATOMVÅPEN: Her er Nord-Koreas leder Kim Jong Un fotografert etter en testoppskyting i mai i år. Bildet er levert av landets statlige nyhetsbyrå.
UTVIKLER ATOMVÅPEN: Her er Nord-Koreas leder Kim Jong Un fotografert etter en testoppskyting i mai i år. Bildet er levert av landets statlige nyhetsbyrå. Foto: Kcna

Trump advarer Nord-Korea: – Vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri før har sett

Amerikansk etterretning tror at Nord-Korea har utviklet små atomvåpen som kan nå USA. Nå har Donald Trump fått nok av Nord-Koreas atomtrussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea har startet produksjon av små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets eksisterende raketter, ifølge en amerikansk rapport.

Analysen kommer fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA), og The Washington Post har fått tilgang til deler av den.

I sin årlige rapport, som ble lagt fram tirsdag, konkluderer det japanske forsvarsdepartementet med at det samme kan være tilfelle.

I den japanske rapporten heter det at «det er mulig at Nord-Korea har klart å framstille miniatyriserte kjernefysiske våpen og har utviklet atomstridshoder».

Dette betyr at Nord-Korea har kommet lengre enn først fryktet i utviklingen av atomvåpen som kan nå langt.

Advarsel fra Trump

Forrige uke vedtok USA og resten av FNs sikkerhetsråd å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea ytterligere. De nye sanksjonene kom etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale raketter i juli.

Etter at de nye sanksjonene ble kjent, varslet Nord-Korea opprustning og truet med hevn mot USA.

ADVARER: Donald Trump kom med advarslene mot Nord-Korea under et pressemøte tirsdag. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM/NTB scanpix
ADVARER: Donald Trump kom med advarslene mot Nord-Korea under et pressemøte tirsdag. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM/NTB scanpix

Tirsdag kom USAs president Donald Trump med en krass advarsel til Nord-Korea under et pressemøte på sitt golfsted i New Jersey, skriver flere amerikanske medier, blant annet CBS News.

– Nord-Korea bør ikke komme med flere trusler mot USA. De vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri før har sett, sa Trump.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un «har vært veldig truende, utover det normale, og som jeg sa vil de bli møtt med ild og vrede, og styrke, som verden aldri før har sett», fortsatte presidenten.

Kommet lenger enn ventet

Det er bare to uker siden The Washington Post siterte en annen analyse fra DIA på at Nord-Korea allerede neste år kan nå byer i USA med raketter som kan utstyres med atomstridshode.

Den analysen var i samsvar med det som også sørkoreansk etterretning har hevdet.

Tidligere har amerikansk etterretning anslått at det vil ta minst tre år før Nord-Korea kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i USA. Det skal være de siste rakettoppskytingene som har fått DIA til å endre sine konklusjoner. DIA konstaterer at landet har kommet lenger i utviklingen enn tidligere antatt.

I en analyse fra USA i forrige måned het det at Nord-Korea kan ha opp til 60 kjernefysiske våpen i sitt arsenal, dobbelt så mange som det uavhengige eksperter tidligere har antatt.

Verken DIA eller sjef for de amerikanske etterretningstjenestene, Daniel Coats, vil kommentere saken.

(©NTB/ TV 2)