Sylvi Listhaug (Frp) ble forsøkt presset ut av partiets sentralstyre i 2011 og kunne endt helt utenfor politikken, ifølge en ny uautorisert biografi.

Det kommer fram i den rykende ferske boken «Kors på halsen» av Bergens Tidende-kommentator Mathias Fischer.

Innvandrings- og integreringsminister er i dag en av partiets mest profilerte politikere og anses som en mulig ny partileder den dagen Siv Jensen gir seg. Men ifølge boken kunne hennes karriere i partiet gått på en kraftig smell i 2011, da flere av hennes egne i Oslo Frp gikk mot henne, skriver Aftenposten.

– I hennes eget fylkeslag var hun fremdeles byråden som ble kronet av toppledelsen uten bakgrunn fra Oslo-politikken. Flere i bystyregruppen, særlig Henning Holstad, var lei av henne, skriver BT-kommentatoren.

Ifølge boken var Oslo Frps Henning Holstad lederen bak opprøret. Fischer skriver at Holstad og andre i Oslo tryglet folk på landsmøtet om å finne en annen kandidat som kunne skvise ut Listhaug.

En kilde i apparatet rundt Listhaug sier til Aftenposten at situasjonen ville vært dramatisk for hennes politiske fremtid dersom hun ikke hadde sikret seg en fortsatt plass i sentralstyret.

– Selv om hun beholdt plassen, var det ingen tvil om at det ikke var noen Listhaug-feber i Fremskrittspartiet. Folk fikk med seg at eldrebyråden var upopulær blant enkelte av sine egne. Heldigvis for henne var de få og ikke flinke nok til å mobilisere, skriver Fischer.

Henning Holstad vil ikke svare Aftenposten på om han kjenner seg igjen i beskrivelsene av situasjonen rundt sentralstyrevalget i 2011.

Sylvi Listhaug opplyser via sin rådgiver Espen Teigen at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Usikker på hva du stemme under valget? Ta TV 2s partitest

(©NTB)