Hele 14.000 personer har søkt om de nye personlige bilskiltene som ble innført i sommer. Hittil har 5000 fått innvilget søknaden sin.

Enkelte kan dog få seg en overraskelse dersom de legger ferden over grensen.

Det er nemlig ikke lov å kjøre inn i andre land med de personlige skiltene.

Kan ikke garantere

Det er i henhold til Wien-konvensjonen, som regulerer grensekryssende trafikk, at bilskilt må bestå av både tall og bokstaver.

– Når vi i Norge har laget denne nye ordningen med personlige bilskilt, så må vi forholde oss til det, men vi har hatt frislipp på bare bokstaver. Vi kan ikke bestemme hva andre land kan godta, så der må vi forholde oss til konvensjonen, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, til TV 2.

Pressesjefen sier Norges naboland er informert om at noen nordmenn har personlige bilskilt med kun bokstaver, men kan ikke garantere at dette vil godtas av det lokale trafikkpolitiet.

Uansett anbefaler Statens vegvesen å ta med de opprinnelige skiltene i bilen når man kjører utenlands.

Tar selvkritikk på informering

Mens Statens vegvesen tidligere mandag hevdet at de opplyste godt om lovene rundt kjøring i utlandet med personlige bilskilt, tar de mandag kveld selvkritikk.

Det er vanskelig å finne informasjon om reglene, og dette vil Statens vegvesen gjøre noe med.

– Vi tar selvkritikk, man risikerer en ubehagelig opplevelse i utlandet. Det er grunn til å tro at det vil gå bra å bruke personlige bilskilt i våre naboland, men Statens vegvesen anbefaler at man bruker ordinære skilter, sier Vinje.

Den nye ordningen med personlige bilskilt har vært svært populær. Faktisk har så mange benyttet seg av muligheten til å designe sitt eget skilt, at prosjektet sannsynligvis går ti millioner kroner i pluss. Det er penger som går til gode formål, sier Vinje.

– I og med at pågangen har vært så stor, er det grunn til å anta at det vil bli et pent overskudd på den nye løsningen. Pengene som kommer inn fra personlige bilskilt er øremerket til tiltak for trafikksikkerhet.

Er skiltet ditt tatt?

Noen er kanskje skuffet over at skiltet de så for seg er tatt, men for enkelte er det fortsatt håp. Det er nemlig bare 1300 personer som faktisk har betalt for skiltene. Dersom betalingen uteblir, vil de snart være tilgjengelige igjen hos Statens Vegvesen.

– Når folk får innvilget en søknad, har de 30 dager på å bestille. Når man bestiller blir skiltet produsert og sendt til nærmeste trafikkstasjon. Hvis man av ulike grunner velger å ikke betale, går skiltet tilbake til ny utdeling, sier pressesjefen.