To dykkere fra brann- og redningsetaten bærer opp en dukke fra Nydalsdammen under en øvelse på Sagene brannstasjon i Oslo.
To dykkere fra brann- og redningsetaten bærer opp en dukke fra Nydalsdammen under en øvelse på Sagene brannstasjon i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

9 av 10 druknede i 2017 er menn:

– Derfor drukner langt flere menn

Fagkoordinator i Norges livredningsselskap har en klar teori om hvorfor 45 menn og bare fem kvinner har druknet til og med juli i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år er det rundt 100 mennesker som drukner i Norge. Til og med juli i år er det registrert 50 personer som har mistet livet på grunn av ulykker i vann, ifølge statistikk fra Redningsselskapet.

Fagkoordinator ved Norges livredningsselskap, Mads Melbye, sier sikkerheten ved norske strender og brygger er i alle sjangre.

– Stort sett er vel sikkerheten bra. Problemet er når folk ikke vet hva de må passe på, sier Melbye til TV 2.

– Man overvurderer egne evner

Han sier man uansett bør bruke vest dersom man er i nærheten av vann. Ikke bare i båt, men for eksempel også når man fisker fra svaberget.

– De fleste ulykkene skjer fra land, hvor man detter uti. Så er det et eller annet man ikke klarer å håndtere.

Ifølge fagkoordinatoren er det mange som ikke er klar over hvor slitne de blir i vann, fordi de er vektløse. Han forklarer at man gjør en overvurdering av sine egne evner.

– De som drukner blir slitne, nedkjølte og har kanskje dårlig svømmeteknikk. Det skal lite til før man mister kontrollen, og da klarer man ikke å påkalle hjelp.

– Ikke gå i direkte kontakt

For dem som aldri har vært i en faresituasjon i vann, kan det være vanskelig å forstå at man ikke klarer å rope etter hjelp. Men når man mister kontrollen, kan det som kalles den instinktive drukningsreaksjonen slå inn, forklarer Melbye.

– Da går hodet bakover for å holde munnen over vannet. Kommer man dit, klarer man ikke å si noe. Det varer inntil ett minutt, så har du brukt opp kreftene du hadde der og da.

For dem som står på land, kan det være vanskelig å få øye på en slik drukning. Dersom det er kaving og roping, er situasjonen på et tidligere tidspunkt. Skal man først svømme ut for å redde noen, er det viktig å ha med seg noe som flyter, som personen i fare kan ta tak i.

– Ikke gå i direkte kontakt med personen, da kan du bli dratt under selv, advarer Melbye.

9 av 10 er menn

Eksperten sier de aller fleste tilfellene hvor folk drukner, skjer etter fall fra båt eller land. Da må man finne noe personen i vannet kan ta tak i, som for eksempel en stokk eller en livbøye.

– Det kan også være bra med en god dialog, for å guide vedkommende til der det går an å komme opp fra vannet. Hopp hvert fall ikke uti, sier Melbye.

Av de 50 som har mistet livet i drukningsulykker i Norge før august i 2017, er 45 menn, og fem kvinner. Det betyr at 90 prosent er menn, hvilket utgjør 9 av 10.

Fagkoordinatoren forklarer at tallene sannsynligvis skyldes noe som er kulturelt betinget.

– Det er nok fordi menn gjerne tøffer seg, er overmodige, og tror de kan mer enn de faktisk kan. Man skal være eplekjekk og ta sjanser. Damer er mer fornuftige der, for å si det pent. De har mer en mer realistisk oppfatning av egne evner, tror Melbye.