Ulvetispe skutt etter angrep på 275 sauer

Natt til mandag i 05-tiden ble ulven som trolig har drept og skadet rundt 275 sauer de siste ukene skutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Oppland arbeiderblad.

– Jakta har pågått siden i går, med unntak av de første timene i natt. Jaktlaget har gjort en kjempejobb! Ulven ble skutt med et velrettet skudd av en jeger på post. Det var hunder i beredskap, men det ble ikke nødvendig, forteller jaktleder Kjell Bakken til OA.

Jaget av jaktlag

Tidlligere i sommer bekreftet Statens naturoppsyn at DNA fra avføringsprøver ga grunn til å tro at en ulv sto bak alle angrepene på sauer på Gran, i Hurdal og på Toten de siste månedene.

Ulven som ble skutt mandag morgen skal nå DNA-testes slik at man kan slå fast med sikkerhet om det er den såkalte «drapsulven» som er felt.

– Alt tyder på at det er riktig ulv som er skutt og at vi kan utelukke at det er andre ulver i området, sier rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Kjell Arvid Briskodden, til TV 2.

– Stor lettelse

Han er sammen med sauebøndene mandag morgen og forteller om stor lettelse.

– Det er stor lettelse blant sauebøndene i området, det kan man se på ansiktsuttrykkene deres. De håper nok at det kan bli roligere fremover, forteller Briskodden til TV 2.

Ulven vil nå bli kjørt til Trondheim og undersøkt, slik at man i løpet av uken får den endelige bekreftelsen på at det er ulven som har angrepet et stort antall sauer som nå er tatt.

– Vi har sammenlignet en del DNA og alle viser at det er en ulvetispe som har angrepet sauene, sier Briskodden.

Det ble gitt fellingstillatelse på ulven på grunn av de store skadene den hadde gjort, og et jaktlag på 15 rykket forrige uke ut.

Det har blitt jaktet på ulven i lengre tid, og forrige tirsdag ble den fanget opp på et viltkamera.

Det skulle gå ytterligere en uke før ulven ble felt.

Ulvens herjinger har skapt både sinne og store tap for sauebøndene. Sauebøndene på Toten fortalte til TV 2 at de brukte 400 timer i uka bare på å lete etter sauekadavere.

Lover erstatning

Før helgen møtte landbruksminister Jon Georg Dale sauebønder på Hadeland og Toten. Han lovte der kompensasjon for de som har tapt penger på ulvens herjinger.

– De som har lidd direkte økonomiske tap som følge av ulv, skal vi finne en løsning for. De lover jeg vil bli kompensert, sa Dale til NTB etter møtet.

Situasjonen for bøndene skal endres og Dale understreker at en rekke erstatningsordninger allerede er på plass. Landbruksministeren vil også finne en løsning for dem som har lidd tap som ikke omfattes av eksisterende erstatningsordninger.

– Beitelag og fylkesmannen skal nå møtes for å få en oversikt over kostnader og økonomiske tap som ikke er omfattet av allerede eksisterende erstatningsordninger, og regjeringen er innstilt på å bidra til å finne en løsning, sier Dale.