Arbeiderpartiet har brukt store deler av våren til å fri til Venstre om et mulig regjeringssamarbeid, noe Venstre blankt har avvist.

Nå gir Arbeiderpartiet opp kampen om å få med Venstre på et mulig regjeringssamarbeid.

– Det er kanskje noe ukledelig med en frier som blir stående litt for lenge i gården. På et eller annet tidspunkt får man bare ta på seg hatten og gå hjem. Man får holde seg med de vennene man har. Venstre har definitivt valgt en annen kurs, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, til TV 2.

Vil bytte ut Høyre og Frp

Det har hele veien vært et ønske fra Ap om å få til en sterk sentrum-venstre-blokk, som kan dytte høyre og Frp ut av regjering.

– Vi holder døren oppe for partier som vil bytte ut Frp og Høyre, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til TV 2 tidligere i sommer.

Arbeiderpartiet ville ha med Venstre, men de har gjort det veldig tydelig i fire år at de støtter Høyre og Frp.

– Nå gjør de det veldig tydelig at det er muligheten de neste fire årene også, å gå sammen med de partiene. Dermed har vi gitt opp muligheten for å få med Venstre i et regjeringssamarbeid eller -plattform i neste periode, forklarer Giske.

Døra står åpen for KrF

Giske tror derimot ikke at Arbeiderpartiet svikter sine sentrumsvelgere ved å gi opp kampen om Venstre.

– Å stemme for en arbeiderpartiregjering, er å stemme på Arbeiderpartiet eller de partiene som tydelig sier at de vil samarbeide med oss. En stemme til Venstre er like tydelig en stemme for et samarbeid med Frp og Høyre.

– Er dere nå avhengige av KrF?

– Nei, vi håper på et rødgrønt flertall, så det er helt tydelig at det blir et regjeringsskifte. Døra til KrF står vel fortsatt åpen. De godblunker vel mer til Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Erna Solberg enn de blunker til oss, men de har vel ikke smelt døra så ettertrykkelig igjen som Venstre har gjort.