kripos ber foreldre være på vakt:

11-åring utsatt for utpressing og overgrep via populært bilspill

Stadig oftere prøver overgripere å komme i kontakt med barn via uskyldige dataspill. Nå ber Kripos foreldre lære seg hvordan de kan sikre bevis dersom barn havner i en overgrepssituasjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer ble en 11 år gammel gutt fra Sogn presset til å utføre seksuelle handlinger på seg selv via det populære bilspillet Grand Theft Auto (GTA).

Gjennom en chat på dataspillet ble 11-åringen utpresset av en 19 år gammel britisk mann.

Den 11 år gamle gutten ble presset for penger og overgrepet ble direkteoverført.

Mannen ble pågrepet forrige uke fordi guttens foreldre agerte raskt og fikk sikret bevis i saken.

Presses for nakenbilder

Bilspillet GTA er ikke unikt for denne type kriminalitet. Alle dataspill med online chat-funksjon kan være et potensielt møtested mellom overgriper og offer.

– Kripos ønsker ikke å advare mot enkelte spill eller å si at noen spill er farligere, men at man må være bevisst at der barn oppholder seg på internett, vil det også være voksne som ønsker å komme i kontakt med barn for å utnytte dem seksuelt, sier Laila Søndrol, leder ved Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

For å utnytte barna oppretter overgriperne et tillitsforhold hvor de utgir seg for å være jevnaldrende. Chatten starter ofte i et fellesrom med moderatorer.

– Vi ser ofte at de prøver å få barna over på én til én-kommunikasjon, sier Søndrol.

KRIPOS: Laila Søndrol er leder ved Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. FOTO: TV 2
KRIPOS: Laila Søndrol er leder ved Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. FOTO: TV 2

Gjennom nye chatterom på for eksempel Snapchat, kan overgriperne starte en alvorlig utpressing av barna.

– Når de først får barna til å sende et bilde av seg selv uten klær på, så kan de true med at de sprer det videre hvis de ikke får stadig mer utfordrende bilder.

Ber foreldre sikre bevis

Nå ber Kripos alle foreldre om må lære seg grunnleggende bevissikring, for overgripere befinner seg overalt på nettet hvor barn ferdes.

– Når et overgrep først skjer, så er det viktig at man gjør som foreldrene til gutten i denne saken gjorde, at man agerer kjapt, sier Søndrol.

Hun oppfordrer foreldre til å raskt sikre beviser ved for eksempel å ta skjermdumper av chatteloggene mellom barnet og overgriperen.

– Man bør lære seg hvordan man tar skjermdump av kommunikasjon, og man bør lære barna hvordan man gjør det. Og så kontakter man politiet så fort som mulig, sier Søndrol.

– Snakk med barna om å ha klærne på

Ifølge Medietilsynet har 21 % av barn mellom 9-16 år opplevd å få uønskede seksuelle kommentarer på nett. Nesten like mange har opplevd å blitt truet gjennom mobil, nett eller spill.

Kjellaug Tonheim Tønnesen er rådgiver i Barnevakten. Hun mener det er viktig å snakke med barna om hvordan man skal forholde seg i samtale med fremmede på nett.

– Det er en veldig stor hobby for mange barn å spille spill. Så selv om vi ikke kan pålegge foreldre at de må vite alt om spill, så bør en sette seg inn i spillene som de bruker mest tid på, sier Tønnesen.

Hun mener man bør snakke med barna om helt konkrete situasjoner de kan havne i.

– Man bør snakke om det å ha klærne på, rett og slett. Noen barn himler med øynene og synes det er helt «crazy» at du sier det, men det er faktisk viktig å si til barn, også i barneskolealder, at de ikke skal kle av seg på bilder, film eller livestream, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook