Til sammen fikk 29 sushi take-away-virksomheter besøk av Mattilsynet i perioden mars til april i år. 14 ble gitt varsel om pålegg, mens fire av stedene ble pålagt å stenge umiddelbart.

De fire stedene var Yu's Kitchen i Tollbugata, House of Sushi i Waldemar Thranes gate, Sushi og Thai Lambertseter og Asian Street Food i Torggata.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Se hele listen med sushi-stedene som ble testet nederst i saken.

– Svært dårlig hygiene

Mattilsynets inspektører vurderte sushi-stedenes renhold og orden, skadedyrssikring og personlig hygiene hos de ansatte.

Også rutiner for temperaturkontroller ved kjølelagring av mat, tining og innfrysing av fisk, samt lagring og tilberedning av sushi-ris ble undersøkt. Sushi er lett bedervelig mat, og god hygiene er særs viktig.

De fire sushi-stedene i hovedstaden som ble stengt, hadde ifølge Mattilsynet svært dårlig hygiene. Det ble vurdert at den dårlige hygienen kunne utgjøre en helsefare for kundene.

SKITNE KNIVER: Foto: Mattilsynet
SKITNE KNIVER: Foto: Mattilsynet

– Vi er fornøyd med at en tredjedel av sushi take-away stedene har god hygiene og det er positiv at kravet om innfrysing av fisk og tilberedning sushiris er kjent og etterleves i nesten alle virksomhetene. Men det er nedslående at vi måtte stenge fire virksomheter og at halvparten av virksomhetene har for dårlig orden og renhold, opplyser Mattilsynet i sin rapport.

Bildene fra inspeksjonene viser blant annet dårlig rengjorte kniver og skitne fjøler.

Bildene som brukes i denne artikkelen er tatt av Mattilsynets inspektører, og er ikke stedsangitt. De kan altså være hentet fra alle virksomhetene som ble kontrollert.

Dette svarer de

TV 2 har forsøkt å kontakte de fire spisestedene som ble stengt etter kontrollen. Dette svarer de på Mattilsynets kritikk:

SKITTENT OG RENT: Inspektørene fant blant annet lagring av skittent og rent utstyr om hverandre. FOTO: Mattilsynet
SKITTENT OG RENT: Inspektørene fant blant annet lagring av skittent og rent utstyr om hverandre. FOTO: Mattilsynet

D-san Asian Street food: For å kunne forhindre at dette skjer igjen trenger vi bedre rutiner på internkontroll og temperaturmåling.

House of Sushi Waldemar Thranes gate: Vi legger oss flat for kritikken vi fikk av Mattilsynet. Kokken og servitøren var begge ganske ferske og hadde ikke fullført hele opplæringen sin ennå, og var alene på vakt før oppfølgingen var 100 prosent ferdig. Det tar vi selvkritikk på.

Vi ble stengt klokka fem på en torsdag og åpnet dagen etter klokka fire. Alle punkter utbedret og et løfte om å fullføre opplæringen før de fikk stå alene igjen. Kunnskapen var der, de hadde bare ikke lært alt ennå.

Yu's Kitchen og Sushi & Thai Lambertseter har ikke besvart TV 2s henvendelser. Til Dagbladet sier Yu's Kitchen følgende:

«Det stemmer ikke at vi måtte stenge. Vi stengte frivillig en ettermiddag for å fikse opp i et par småting, og da vi fikk Mattilsynet på besøk igjen, fikk vi beskjed om at alt var greit. Vi var bare stengt en kveld.».

Mattilsynet opplyser til avisa at Yu's Kitchen ble besluttet åpnet dagen etter kontroll etter et oppfølgingsbesøk.

ROMTEMPERATUR: Noen av de kontrollerte stedene oppbevarte den lett bedervelige sushien i romtemperatur. FOTO: Mattilsynet
ROMTEMPERATUR: Noen av de kontrollerte stedene oppbevarte den lett bedervelige sushien i romtemperatur. FOTO: Mattilsynet

Ikke smilefjes

Take away-stedene for sushi omfattes ikke av Mattilsynets smilefjesordning, som angir virksomheters hygieniske tilstand. Dette var en av grunnene til at Mattilsynet ønsket å kontrollere nettopp disse stedene.

– Hensikten med kampanjen var å føre tilsyn med et utvalg av sushi take-away virksomhetene som serverer rå fisk og sjømat, men som ikke omfattes av smilefjesordningen. I disse virksomhetene er det hyppige eierskifter og mange hadde ikke overholdt meldeplikten, skriver Mattilsynet.

De mener det er viktig å også føre tilsyn i denne kategorien virksomheter, for at forhold som ble avdekket i denne kampanjen ikke vedvarer.

– Det ble observert store variasjoner, men storparten av virksomhetene som ble inspisert har forbedringspotensial, opplyser Mattilsynet.

I 2011 ble ti sushi-restauranter i Oslo nødt til å stenge etter Mattilsynets kontroller.

Hele listen med sushi-steder som ble kontrollert:

Virksomheter med velfungerende rutiner eller bagatellmessige mangler:

Skillebekk sushi, Munkedamsveien 100

Deilig sushi, Cort Adelers gate 16

Planet Sushi St. H, Uranienborgveien 7

Samurai sushi, Kolstadgata 17

Yummi Sushi, Østmarkveien 5

Ebi Sushi, Grefsenveien 30A

Sushi House Sagene, Maridalsveien 162D

Kuru Sushi, Frydenlundgata 1

Sushi House Majorstua, Sporveisgata 12

Deli Sushi, Wilhelms gate 8

Mymy Sushi, Prinsens gate 2

Virksomheter hvor det ble gitt varsel om vedtak om pålegg

Ikura Sushi, Pilestredet 55

Asia Rett Hjem, Gladengveien 15

Mini Sushi V/TO, Carl Bernes Plass 2

Bygdøy sushi, Bygdøy allé 66

Kami Sushi, Østensjøveien 45

Hai Sushi, Jernbaneveien 1

Sushi-number-one, Waldemar Thranes gate 75

Galgeberg Cafe, Galgeberg 3F

Oslo sushi, Trudvangveien 25

Sushi of Life, Haakon VII`s gate 5

Happy Sushi, Universitetsgata 2

Nishi AS, Lilleakerveien 31

Kana Sushi, Schweigaards gate 17

Sushi og Thai St. Hanshaugen, Ullevålsveien 39

Virksomheter som ble stengt

Sushi og Thai, Lambertseter, Langbølgen 9

Asian street food, Torggata 29

House of Sushi, Waldemar Thranes gate 72

Yu's Kitchen, Tollbugata 13