Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barcelona er et av Euopas mest populære reisemål. Kombinasjonen strand, storby, arkitektur og uteliv lokker millioner av mennesker til den spanske byen langs Middelhavet hvert år.

Men bak den skinnende overflaten, er det en stadig voksende debatt om hvilken effekt turismen har på byen, og hvilken livskvalitet den gir innbyggerne.

På tross av de åpenbare inntektene turismen bringer, mener kritikerne at turistnæringen er ute av kontroll og presser vanlige folk ut av byen.

I 2016 ble det estimert at 32 millioner mennesker besøkte Barcelona. Byen har 1,6 millioner fastboende, og innbyggerne klandrer turismeindustrien for at byen har landets høyeste priser på kjøp og leie av bolig.

Vanlige familier klarer ikke konkurrere i markedet, og byen overtas litt etter litt av turister og spekulanter.

^
Mange fortviler over skyhøye bolig- og leiepriser i Barcelona, og klandrer manglende kontroll over turistnæringen.

I tillegg til berettiget bekymring og kritikk, velger noen å rette sinnet sitt mot turistene. Den venstreradikale ungdomsgruppen Arran har delt en video av gruppens medlemmer som angriper turistbusser utenfor fotballstadion Camp Nou.

Hjulene på bussen ble skåret opp, og de ble sprayet ned med spraymaling. Passasjerene, deriblant mange barn, ble skremt og trodde de ble utsatt for terrorangrep.

En talsmann for Arran forsvarer handlingen og kaller det for selvforsvar.

Et par dager etterpå gikk vandalismen ut over de populære bysyklene mange turister bruker. Aktivistene spruter også lim inn i låsene på bagasjeskap turister bruker, og tagger vegger der de formidler at turister ikke er velkomne i byen. Alt filmes og publiseres på nett.

Også på Mallorca har det vært flere hendelser. I Palma har ungdom antent røykbomber foran båthavna, boikottet restauranter og hengt opp bannere med påskrift: «Turisme dreper Mallorca».