Mens flere andre partiledere har startet på Vestlandet, dro finansminister og Frp-leder Siv Jensen i gang valgkampen på miniturné i Vestfold.

Jensen vil redde borgerlig flertall til høsten ved å love innstramninger i integreringspolitikken.

– Vi mener at det beste vi kan gjøre er å stille krav til den enkelte som bosetter seg i Norge om at man i løpet av de første fem årene man er her, må ha lært seg tilstrekkelig norsk for å kunne opprettholde ytelser. Hvis man ikke klarer det i løpet av fem år, så mener vi at alle NAV-ytelser bør bortfalle, sier Frp-lederen til TV 2.

– Helt nødvendig

Og Fremskrittspartiet vil ikke fire på språkkravet.

– Er dette et ultimatum for dere å få gjennom et sånt forslag i regjering?

– Vi har jo vist i denne perioden at det er mulig å stramme kraftig inn i asyl- og innvandringspolitikken hvis man har høye ambisjoner, sier Jensen.

– Men er dette et ultimatum for neste periode?

– Ja, vi går til valg på ytterligere innstramninger. Vi mener det er helt nødvendig.

Tror flertallet er enige

I tillegg vil partiet kreve totalforbud mot heldekkende plagg på offentlige steder. Frp vil også øke botidskravet for å få norsk statsborgerskap fra syv til ti år.

Men for å kunne danne borgerlig regjering etter valget, er trolig Frp helt avhengig av støtte fra Venstre og KrF.

– Men disse kravene du kommer med nå vil neppe blidgjøre Venstre og KrF?

– Jeg tipper at alle partier kommer til å ha sine saker på dagsorden i denne valgkampen. Fremskrittspartiet kommer til å snakke om sine løsninger, og jeg tror det store flertallet av det norske folk er enig med Fremskrittspartiet i at en rettferdig, streng og vellykket integreringspolitikk er nødvendig for at det norske samfunnet skal være et godt samfunn fremover, sier Frp-lederen.

KrF reagerer på kravet

Leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, mener Frps politikk ikke henger på greip.

– Det viser at det ikke er sammenheng i Fremskrittspartiets politikk. Nå har altså Fremskrittspartiet gått i front for å kutte språkopplæring til innvandrere som kommer hit, og så ønsker de å ta bort trygden hvis de ikke lærer seg godt nok språk, sier Hareide til TV 2.

– En del av de som kommer er analfabeter. De kan altså verken lese eller skrive sitt eget språk. Så skal de på veldig kort tid lære seg norsk. Det vil være krevende for enkelte av de, utdyper KrF-lederen.

– Dette er vel ikke akkurat en samarbeidsinvitasjon til dere i KrF?

– Nei, det er det ikke. Samtidig er KrF veldig klar på at vi ikke ønsker en regjering med både Fremskrittspartiet og KrF, nettopp fordi den politiske avstanden er for stor. Det viser at på ikke-sosialistisk side, så vil det bli langt bedre med en sentrum-Høyre-regjering, sier Hareide.