Shoukhrat Mitalipov leder den oppsiktvekkende forskningen. Her er han i samtale med assistent Hayley Darby ved OHSU i Portland, Oregon. . 
Shoukhrat Mitalipov leder den oppsiktvekkende forskningen. Her er han i samtale med assistent Hayley Darby ved OHSU i Portland, Oregon. .  Foto: Kristyna Wentz-graff

Forskere fjerner gen som fører til plutselig død

Forskere fjernet arvelig hjertesykdom fra 72 prosent av alle befruktede egg med «genredigering».

Amerikanske forskere ved Oregon Health & Science University, har for første gang lykkes med å fjerne arvelig sykdom fra befruktede egg ved å «reparere» et menneskeembryo, skriver AFP som siterer tidsskriftet Nature.

Fjernet mutert gen som fører til plutselig død

Forskerne befruktet egg med sperm fra donorer med en type arvelig hjertesykdom som heter Hypertrofisk kardiomyopati.

Dette er en sykdom som er mest kjent for å føre til plutselig død hos unge idrettsutøvere.

De laboratorieskapte, redigerte embryoene i studien fikk ikke utvikle seg lenger enn noen få dager, inntil de utgjorde en håndfull celler.

Dette er et mikroskopbilde av menneske-embryoer i laboratoriet i Oregon. 
Dette er et mikroskopbilde av menneske-embryoer i laboratoriet i Oregon. 

Drøyt 72 prosent av embryoene endte opp med å være fri for det dominante DNA-et som fører til sykdommen, ifølge forskerne.

Dette er en økning i forhold til oddsen på 50 prosent for embryoer som dannes naturlig av et par der den ene har DNA med en slik mutasjon som forårsaker den arvelige hjertesykdommen.

Reparerer seg selv

Det overraskende er at det ser ut som at embryoene kan reparere seg selv. Hvis de får litt medisinsk hjelp tidlig nok i utviklingsstadiet vil embryoet bruke morens friske DNA som mal for å reparere det muterte DNAet fra faren.

– Dette er oppsiktsvekkende. For det første tror jeg dette viser at genredigering av menneske-embryoer vil bli trygt. Men så kommer spørsmålet opp om dette er noe vi bør gjøre, selv om vi kan, sier doktor George Daley som er ekspert på stamcelleteknologi ved Harvard. Han var ikke del av forskerstudien i Oregon.

Selv om forsøkene i Oregon var vellykket, er det allikevel langt unna sikkert nok å kunne forsøke på embryoer som skal utvikle seg til en graviditet.

Billigere og lettere metode

«Genredigeringen» er gjort ved hjelp av en teknologi som kalles CRISPR.

Genredigering er blitt gjort i lang tid på områder som jordbruk og utvikling av medisiner, skriver Associated Press. Men CRISPR-metoden gjør prosessen raskere, billigere og enklere enn tidligere.

De vellykkede forsøkene på menneske-embryoer betyr at forskerne har kommet ett skritt nærmere å designe babyer uten arvelige sykdommer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Bragden hylles av eksperter, som samtidig tar til orde for en grundigere etisk debatt om manipulering av DNA fra mennesker.