Sindre Beyer ble sjokkert over alle hatmeldingene som haglet under dette bildet av tomme busseter på en lukket norsk facebookgruppe. 
Sindre Beyer ble sjokkert over alle hatmeldingene som haglet under dette bildet av tomme busseter på en lukket norsk facebookgruppe.  Foto: Dan Christian Westin/TRY/Skjermdump/montasje:TV 2

Bilde av tomme busseter utløste voldsomt islamhat – nå går Sindres innlegg viralt

Norsk Innvandringsfientlig facebookgruppe pepret bilde av tomme busseter med hatmeldinger. Trodde det var burkakledde kvinner.

«Hva skjer når det legges ut et bilde av noen tomme busseter på en brungrumsete gruppe på Facebook og nesten alle tror de ser en gjeng med burka?»

Slik kommenterer Sindre Beyer bildet som ble lagt på en en norsk innvandringsfientlig facebookgruppe fredag.

Det var Nettavisen, som først omtalte saken.

Tomme seter eller kvinner i burka

Bildet viser en rad tomme busseter, men mange av facebookgruppens 12.000 medlemmer trakk konklusjonen om at det var burkakledde kvinner de så på bildet, og ytret seg hatefullt under fullt navn.

Kilde til hat og debatt - Der noen ser tomme busseter ser noen kvinner i burka. FOTO: Skjermdump.
Kilde til hat og debatt - Der noen ser tomme busseter ser noen kvinner i burka. FOTO: Skjermdump.

TV 2 har imidlertid valgt å slette navn og bilder. Slik lyder noen et lite utvalg kommentarer:

  • «Plass til mye sprengstoff under der»
  • «EKKELT»
  • «Spøkelsesbuss, huff a meg. Man kan bli redd av dette, spesielt barn og personer med dårlige nerver»
  • «Sittende søppel sekker»

Noen av medlemmene forsøker å påpeke at det bare er tomme busseter på bildet. En person skriver til og med at gruppen gjør seg selv til latter med å kommentere slik. Men det stanser ikke strømmen av foraktfulle kommentarer.

Sindre Beyer jobber for Try reklamebyrå og var en av dem som valgte å ta skjermdumper av kommentarene i gruppen. Han la dem ut offentlig på sin egen facebookside, og da tok det helt av.

– Kilder til fremmedfrykt og fake news

Beyer publiserte dette fordi han mener det er viktig å vise hva slags miljøer som finnes i de mørke avkrokene på nettet.

Skjermdump av noen av kommentarene under bildet av de tomme bussetene. 
Skjermdump av noen av kommentarene under bildet av de tomme bussetene. 

– Jeg meldte meg inn i gruppen etter å ha snakket med redaktør i Filter nyheter, Harald Klungtveit. Han var selv kastet ut av gruppen, men sa at dette var en av gruppene man bør følge med på, sier Beyer til TV 2.

– Jeg har fulgt med på debattene i gruppen en stund, og sett hvor mye fremmedfrykt og fake news som spres der. Det blir som et ekkokammer der ingen motsier hverandre. At så mange reagerer med hat på et bilde av tomme busseter, viser hvor innjustert de er, sier Beyer.

– Fake news-debatten handler jo ikke bare om hva politikere og etablerte skriver og mener. Her det faktisk 13.000 mennesker som opptrer i lukkede rom og det er verken sunt eller bra. Faktasjekkerne bør ikke bare se på hva som ligger rett foran nesa vår, men også det som ligger i mørke kott, sier Beyer til Kampanje.com.

– I disse gruppene spres mye feilinformasjon og det er ingen kultur for å korrigere hverandre, sier Beyer til TV 2.

– Ville teste reaksjonene

Det var Johan Slåttavik som opprinnelig postet bildet i den lukkede facebookgruppen. Han sier til TV 2 at hensikten var å se hvordan store folkemengder responderer på inntrykk.

– Jeg gjorde det som en «practical joke», forklarer Slåttavik til TV 2.

Han forteller at han har vært medlem i gruppen i lengre tid, og at han ved å legge bildet ut også i andre tilsvarende grupper hadde et ønske:

– Jeg ønsket å synliggjøre forskjellen på legitim innvandringskritikk og blind rasisme, og å se hvordan en gruppes reaksjon påvirker enkeltpersoners reaksjon, forteller han.

– Hva tenker du om kommentarene som kom?

– Jeg synes reaksjonene er forkastelige. De viser hvordan folk ser det de ønsker å se, sier Slåttavik.

Debatten har spredt seg til mange land. «Facebook.gruppe gjort til latter», skriver danske BT. FOTO: Skjermdump
Debatten har spredt seg til mange land. «Facebook.gruppe gjort til latter», skriver danske BT. FOTO: Skjermdump

Går viralt internasjonalt

Bildet og beiers facebookinlegg har gått viralt med flere tusen delinger og kommentarer.

Beyer har blitt kontaktet av danske Berlingske Tidene, Ekstra Bladet, Svenske Metro. En rekke britiske og amerikanske nyhetsgiganter har omtalt saken.

– Det er veldig omfattende og bra respons. Mange deler innlegget. Mange flere enn jeg hadde forventet, sier Beyer.

Han mener det er viktig å få en debatt rundt saken. Beyer har også mottatt noen trusler, og er kastet ut av gruppen, men lar seg ikke skremme av det.

– Viktig å ikke glemme 22. juli

Beyer var tidligere politisk rådgiver til Jens Stoltenberg og jobbet tett på statsministeren under terrorangrepet 22. juli 2011.

Noen få uker etter markeringen av 22. juli er det viktig å ikke glemme den debatten vi hadde i etterkant av terrorhandlingen.

– Jeg tror ikke gjerningmannens holdninger ville møtt mye motstand i grupper som dette. Jeg sier ikke de ville støttet handlingen hans, men holdningene er jeg redd for at de deler, sier Beyer.