– Det blir funnet nye dyr nesten hver dag, sier Marie Anita Schjøll, leder i Kolbu sau og geit.

Før sommeren drepte ulv over hundre sau på Hadeland. I juli er til sammen 101 sauer funnet drept eller skadd av ulv bare på Toten.

Mandag morgen ble sauen på bildet funnet. Obduksjonen viser at en ulv bet over strupen i morgentimene, men fordi det hadde gått mer enn 6 timer fra sauen ble funnet, er sporet allerede for gammelt til å sette inn hunder i søket etter ulven.

– Den biter i strupen, det har den gjort med flere, forklarer Anita Schjøll.

Samme ulven

Saueholderne har vaktordning og leter døgnet rundt. De gjør stadig nye funn av sauekadavre.

Jon Petter Bergsrud i Statens naturoppsyn har foretatt mange av obduksjonene, og sier ulven opptrer ulikt fra gang til gang.

– Noen ganger biter den i strupen uten å spise av dyret. Andre ganger spiser den litt, eller store deler av sauen, sier han.

Denne sauen ble funnet på Kolbu på Toten mandag morgen. Til nå er mer enn 100 sau tatt av ulven bare i juli.
Denne sauen ble funnet på Kolbu på Toten mandag morgen. Til nå er mer enn 100 sau tatt av ulven bare i juli. Foto: privat

Bergerud forklarer at alt tyder på at ulven er ei ensom tispe fra et svensk revir. De har sendt inn flere avføringsprøver, og kun funnet DNA fra ett individ.

Jaktlag etter jaktlag har vært ute etter ulven som har tatt ut mange beitedyr på Gran Østås, Hurdal og Toten de siste par månedenen. Men den lar seg ikke stoppe.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Vanligvis mister vi et lam eller to i løpet av sommeren av ulike grunner, nå gjøres det nye funn kontinuerlig. Det er fortvilende, forteller Schjøll som selv har sauer i området.

Mange av sauene ulvetispa har tatt er drept uten at det er spist mye av dem.
Mange av sauene ulvetispa har tatt er drept uten at det er spist mye av dem. Foto: Jon Petter Bergsrud, Statens naturoppsyn

Vanligvis ville det vært 5000 beitedyr på Kolbu nå, men kun 1700 er igjen.

– Mange har tatt hjem dyra tidligere enn normalt, og de beiter nå på de områdene som skulle vært vinterfôr, sier hun.

Har drept minst 270

Linda Suleng uttaler seg for alle beitelagene på Toten, og forteller at ulven det jaktes på har tatt 270 dyr totalt i sommer.

– Fellingstillatelsen er i orden, og blir tatt ut så fort vil klarer, men den leker gjemsel med oss uti her, sier hun. Hun forteller at det er den samme ulven som herjer nå, som var lenger sør tidligere i sommer. Analyse av avføringen etter ulven, viser at den er fra Sverige.

Ifølge Marie Anita Schjøll er det flere som vurderer å gi seg med sau etter denne sommeren.

– Nå produserer vi mat på dugnad. Vi bruker alle ledige timer på å kjøre vakt på åsen, og når vi må kjøpe fôr i tillegg blir det ingenting igjen, forteller hun.

Allmenningsområdene der sauene er på beite er bøndenes felleseide skogområder og eldgamle beiteområder.