Flyttet nazi-demonstrasjon til Kristiansand

Så langt er det ikke meldt om bråk i sørlandsbyen.

Nynazistiske demonstranter har begynt å ankomme Norge og flere personer ble pågrepet i Kristiansand lørdag formiddag.

Også på grenseovergangene på Svinesund og på Ørje har det blitt foretatt arrestasjoner. Til sammen er 18 personer pågrepet, melder politiet i Østfold lørdag ettermiddag.

Demonstrasjon i Kristiansand

Nynazistene flyttet sin demonstrasjon fra Østfold til Kristiansand.

Talsmann for den nordiske Motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald, begrunner demonstrasjonen i Kristiansand på følgende måte:

– Parolen vår er knus homolobbyen og budskapet er å belyse problematikken rundt homolobbyen og dens destruktive innflytelse på vårt folk, sier Forwald til TV 2.

FLYGEBLADER: Demonstrantene stilte med flagg og flygeblader på torget i Kristiansand. 
FLYGEBLADER: Demonstrantene stilte med flagg og flygeblader på torget i Kristiansand. 

– Dere har planlagt og søkt om demontrasjoner i Østfold og fått nei, hvorfor dro dere til Sørlandet?

– Vi søkte om tillatelse i Fredrikstad og fikk i utgangspunktet ja og deretter nei. Men politiet ga etter fra voldstrusler fra venstreterrorister og la ned forbud mot vår demonstrasjon. Vårt formål er ikke at det skal bli bråk men å få frem vårt budskap. Vi er rundt 80 personer, sier Forwald til TV 2.

Under oppsikt

Politiet og PST følger situasjonen spent. Politifolk er kalt inn fra ferier, og etter det det TV 2 kjenner til er det snakk om 300 politifolk involvert.

– Vi holder kontroll med demonstrasjonen og har en grei dialog så langt. Det har ikke vært nødvendig å gripe inn slik det er nå. Det har ikke vært noen motdemonstranter så det går rolig for seg, men vi griper inn ved behov. Vi bevissikrer oss rundt det som foregår og vurderer om det skal få etterspill, sier politiinspektør og fungerende stabsjef, Bård Austad ved Agder Politidistrikt.

PST følger med

Det har allerede ankommet mange demonstranter fra utlandet og noen militante i DNM (Den nordiske motstandsbevegelsen) har blitt stoppet av politiet i Østfold i går kveld og natt.

– Vi ønsker ikke å kommentere det som skjer i dag, men vi følger med på endel av disse høyreekstreme grupperingene og endel enkeltpersoner som vi har bekymring til, sier pressekontakt i PST, Martin Bernzen til TV 2.

Fungerende ordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF) sier følgende om demonstrasjonen i byen:

– Dette er ukjent for kommunen. Man må ha respekt for ytringsfriheten, men dette er noe jeg virkelig ikke liker.