Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går mot rekordår for turistnæringen i Norge, men de mest populære destinasjonene sliter med forsøpling og slitasje.

Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal ønsker seg en egen turistskatt for å finansiere toaletter, søppelhåndtering og parkeringsplasser. Han mener turismen går utover samfunnssikkerheten.

– Vi er et lite landområde som blir hardt belastet i en periode. I dette tilfellet var det en innbygger som ringte og hadde et familiemedlem i ambulansen, som ikke kom frem på grunn av parkering på en fylkesvei som gjorde at ambulansen ble blokkert, sier Ap-ordfører Sørdal.

– Når man bruker en tjeneste, i dette tilfellet bruker man naturen, blir det feil at vi skal bruke av rammen som kommer over til kommunen for å betale for disse tilretteleggingene. De som bruker det, bør være med på å betale, legger han til.

Sørdal blir møtt med motstand fra regjeringen, som mener han må ordne opp selv. Stortinget vedtok denne våren at turistskatt ikke vil bli tillatt i Norge.

– Turister legger igjen penger

– Jeg vet at det er veldig mange som snakker om turistskatt. Innovasjon Norge spilte inn dette som et prøveprosjekt i forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen. Det er nå behandlet i Stortinget, og sagt nei til i første runde. Det må vi forholde oss til, men vi vet at denne debatten går videre, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge til TV 2.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener Ap-ordførerens utspill ikke er veien å gå:

– Turisme er et gode for Norge, vi bør satse enda mer på turisme. Å skattelegge turistene, som Arbeiderpartiet her legger opp til, er ikke veien å gå. Norge er allerede et dyrt land å feriere i, og en turistskatt vil da komme på toppen av det, sier Wiborg.

– Jeg synes at dette sier mye om synet til Arbeiderpartiet, som tydeligvis har glemt at verdier faktisk må skapes før de kan fordeles. At turister legger igjen penger, skaper arbeidsplasser som igjen skaper skatteinntekter, sier Frp-politikeren til TV 2.