– Fare for at terrorsiktet (17) vil begå nye terrorhandlinger

Terrorsiktet 17-åring kan bli sittende i fengsel fram til rettssak i oktober.

17-åringen ble i april pågrepet etter funn av en sprengladning i Oslo sentrum Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
17-åringen ble i april pågrepet etter funn av en sprengladning i Oslo sentrum Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Oslo tingrett har satt av elleve dager i oktober til rettssaken mot 17-åringen som ble pågrepet med en sprengladning i Oslo i april. Han er fortsatt i varetekt.

Onsdag opplyser PST til Aftenposten at de fortsatt etterforsker saken, og at det i løpet av etterforskningen har kommet nye opplysninger som har styrket mistanken mot den russiske statsborgeren.

Oslo tingrett har siden gutten ble pågrepet lørdag 8. april innvilget politiets forespørsler om å forlenge varetektsfengslingen en rekke ganger, senest 17. juli.

Videresente film

Retten viste til sakens alvorlighetsgrad og lovbruddets art, sett opp mot at de mener det foreligger unndragelses- og gjentakelsesfare.

Ifølge avisen går det fram av en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett 6. juli, der de avviste en anke på en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett i juni, at politiet har styrket mistanke om at siktede ville utføre terrorhandlinger. Dette blant annet fordi han skal ha videresendt en film som oppfordrer til terroraksjoner.

PST har siktet 17-åringen for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven. De har imidlertid ikke sendt anbefaling om tiltale ennå.

På bakgrunn av guttens alder er saken forhåndsberammet for retten, og dersom han blir tiltalt vil han måtte møte i Oslo tingrett den 2. oktober. Han vil da ha vært fengslet i omtrent et halvt år. Guttens forsvarer, Javeed Shah, har tidligere uttalt at klienten nekter straffskyld.

Knyttes til fremmedkrigere

Ifølge politiadvokat Kathrine Tonstad i PST er det et sentralt tema i etterforskningen å finne ut hvorfor 17-åringen hadde med seg et sprenglegeme på Grønland i Oslo. Hans forrige forsvarer har tidligere sagt til TV 2 at det ikke er unormalt at en 17-åring er i Oslo sentrum en lørdags kveld.

17-åringen ble pågrepet 9. april med en hjemmelaget bombe i Oslo sentrum. Han kom til Norge med familien sin som asylsøkere fra Kaukasus-området i 2010. De ble bosatt i Nord-Norge. I 2015 fikk han og familien opphold og senere flyttet han til Oslo for å gå på skole. Familien er fortsatt i Nord-Norge.

Flere personer i lokalmiljøet rundt 17-åringen i Nord-Norge, har tidligere varslet politiet om ekstreme, islamistiske holdninger. Gutten kan knyttes til til to fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria. En av dem har vært medlem av samme idrettsklubb i hjembyen i Nord-Norge. Han skal også ha hatt kontakt med ekstreme islamister etter at han flyttet til Oslo i fjor. (NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2