STRANDET: Flere hundre passasjerer er strandet på flyplassen i Oakland etter at et Norwegian-fly måtte nødlandet etter to timer i luften.
STRANDET: Flere hundre passasjerer er strandet på flyplassen i Oakland etter at et Norwegian-fly måtte nødlandet etter to timer i luften. Foto: Flightradar24.com/Robert Henriksen/TV 2

Norwegian-fly landet med én motor etter oljelekkasje

– Vi har fått indikasjoner på oljelekkasje, og tør ikke fly over Atlanterhavet, sa kapteinen om bord på Norwegians fly fra San Francisco til Oslo.

Det forteller TV 2s Robert Henriksen som var om bord på flyet, som er av typen Dreamliner.

– Vi hadde fløyet i rundt to timer da jeg så på kartet foran meg at flyet brått snudde, forteller Henriksen, som sammen med de andre passasjerene nå sitter fast i USA.

TV 2 får like før klokken 11.00 norsk tid opplyst på stedet at det hadde oppstått en oljelekkasje og at flyet måtte lande med bare en motor.

Olje-lekkasje

Kabinpersonalet samlet seg umiddelbart til et møte bakerst i flyet, og etter litt kunngjorde kapteinen følgende:

– Vi har et sikkerhetsproblem. Instrumentene viser tegn til oljelekkasje, og vi tør ikke krysse Atlanterhavet, sa kapteinen ifølge Henriksen.

MØTT AV BRANNBILER: Passasjerene på Oslo-flyet som måtte nødlande, ble møtt av flere brannbiler på flyplassen i Oakland.
MØTT AV BRANNBILER: Passasjerene på Oslo-flyet som måtte nødlande, ble møtt av flere brannbiler på flyplassen i Oakland. Foto: Robert Henriksen/TV 2.

Dermed ble kursen satt tilbake til flyplassen i Oakland utenfor San Francisco.

Dermed hadde passasjerene sittet rundt fire timer i flyet.

– Da vi landet var rullebanen full av brannbiler, forteller Henriksen.

Henriksen forteller også at han så oljesøl på rullebanen, og at kapteinen også kan bekrefte at det var oljesøl på den ene motoren.

Norwegian: – Blir kraftig forsinket

– Det stemmer at det kom en indikasjon på feil ved ene motoren. Når man får slike indikasjoner, så tar man de forholdsreglene man må og går tilbake til flyplassen, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til TV 2.

KRAFTIG FORSINKET: Alle passasjerene som egentlig skulle ankommet Oslo søndag må forberede seg på lang ventetid. Det er uvisst når de kommer seg hjem.
KRAFTIG FORSINKET: Alle passasjerene som egentlig skulle ankommet Oslo søndag må forberede seg på lang ventetid. Det er uvisst når de kommer seg hjem. Foto: Robert Henriksen/TV 2

Sandaker-Nielsen bekrefter at flyet med flere hundre passasjerer uansett utfall av undersøkelsene teknikere nå gjør vil bli kraftig forsinket.

SOVER PÅ FLYPLASS: Mange av passasjerene har ikke klart å skaffe seg hotellrom og må sove på gulvet på flyplassen i Oakland.
SOVER PÅ FLYPLASS: Mange av passasjerene har ikke klart å skaffe seg hotellrom og må sove på gulvet på flyplassen i Oakland. Foto: TV 2-tipser.

– Når man avbryter en flyvning slår de myndighetspålagte hviletidbestemmelsene. Det betyr at flyet blir minst ti-tolv timer forsinket, sier kommunikasjonssjefen til TV 2.

– Vi har dessverre ikke noen ny avgangstid per nå, sier Sandaker-Nielsen til TV 2.

Flere passasjerer melder søndag ettermiddag norsk tid at de ikke har fått hjelp til å skaffe hotellrom, og at de fleste nå må sove på flyplassen i Oakland.

– Noen har fått hotellrom, andre tilbringer natta på flyplassen uten noen steder i nærheten å kjøpe mat, sier en av passasjerene, Tora Skog, til TV 2.

Bildet hun har sendt til TV 2 viser strandede nordmenn som sover på gulvene i påvente av at det skal bli dag i California.

– Vi har hatt en ikke planlagt sikkerhetslanding og gjør alt vi kan for å hjelpe passasjerene med hotellrom. Det er vanskelig å få tak i ledige rom akkurat nå, men vi gjør det vi kan, svarer Sandaker-Nielsen på kritikken.