To av tre bedrifter avslørt i klappjakt på kriminelle og useriøse aktører i Norge

STOR AKSJON: To av tre bedrifter som ble sjekket nærmere i 2016, brøt loven
STOR AKSJON: To av tre bedrifter som ble sjekket nærmere i 2016, brøt loven Foto: Illustrasjonsbilde, Colourbox
Arbeidsmarkedskriminalitet er ikke lenger et storbyfenomen, men brer om seg i Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene trapper opp jakten på useriøse og kriminelle aktører i næringslivet.

Milliardbeløp blir årlig unndratt i skatter og avgifter. Grådigheten i flere bransjer ser ikke ut til å bremse.

I 2016 gjennomførte Arbeidstilsynet 1.458 tilsyn innenfor blant annet bygg- og anleggsbransjen, transportsektoren, restaurantnæringen og renhold/bilvask. Dette var tilsyn spesielt rettet inn for bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet.

To av tre brøt loven

To av tre bedrifter som ble sjekket nærmere i 2016, brøt loven.

– Reaksjonsfrekvensen på 66 prosent er høyt og det viser at vi ofte avdekker lovbrudd når vi gjennomfører tilsyn med de useriøse og kriminelle aktørene i ulike bransjer, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast ved Arbeidstilsynet i Oslo.

De siste årene har norske myndigheter satset mye på å trappe opp krigen mot de useriøse og kriminelle aktørene. Det er nå etablert syv samlokaliserte sentre mot arbeidslivskrimininalitet i Norge.

Tusenvis av kontroller er gjennomført de siste årene og flere aktører som har fått Arbeidstilsynet på besøk har måttet stanse arbeidet. Politiet har etterforsket flere saker og flere kriminelle er sendt ut av landet.

– Hva viser utviklingen?

– De kriminelle bruker stadig mer sofistikerte metoder. Vi erfarer gjennom de tilbakemeldinger vi får fra blant annet arbeidsmarkedskriminalitetssentrene at dette brer om seg. Fra å ha vært et storbyfenomen til også å spre seg utover landet, bekrefter Halmrast overfor TV 2.

Trapper opp innsatsen

I 2016 ble det gjennomført 1.458 tilsyn spesielt rettet inn mot a-krim. Fra i år av trappes innsatsen kraftig opp og ferske tall TV 2 har innhentet fra Arbeidstilsynet viser at det i løpet av første halvår i år allerede er utført 1.493 tilsyn mot virksomheter som er "under lupen". Det ligger dermed an til en dobling i antall tilsyn i 2017.

– Vi ser også at arbeidsmarkedskriminaliteten endrer form ved at aktørene blir mer og mer profesjonelle, de tilpasser dokumentasjonen slik at det skal se greit ut for tilsynsmyndighetene, og de blander "hvit" og "svart" virksomhet for å kamuflere ulovlig aktivitet, forklarer Halmrast til TV 2.

Bygg- og anleggsbransjen, transport, renhold, bilvask og resturantnæringen er bransjer som har fått spesielt stor oppmerksomhet fra landets såkalte a-krimsentre.

To av tre bedrifter avslørt i klappjakt på kriminelle og useriøse aktører i Norge

Politiet, skatteetaten, arbeidstilsynet, kemner, NAV og andre offentlige etater har økt koordineringen og styrket informasjonsflyten. Noe som gir en mer effektiv, treffsikker og rask bekjempelse av useriøse og kriminelle aktører.

– Ulovlig pay-back

– En reaksjonsprosent på 66% er høyt, og dette kan innebære mer eller mindre alvorlige lovbrudd. Det viser at det er alvorlige utfordringer i de bransjene vi går inn i, men viser også at vi treffer godt med mange av de tilsynene vi utfører, sier Halmrast.

Regiondirektøren forteller at man ofte ser en kombinasjon av "lovlige" og "ulovlige" arbeidstakere på eksempelvis en byggeplass.

– De lovlige arbeidstakerne har HMS-kort og det blir produsert dokumentasjon på at de har lovlig lønn, men så er det også personer der som ikke er registrert som utfører arbeid, og de "lovlige" arbeidstakerne må betale tilbake deler av sin lønn, slik at de uregistrerte arbeidstakerne også får lønn. Dette undergraver hele systemet, men det er vanskelig å dokumentere for myndighetene, sier Halmrast til TV 2.

Det er ofte utenlandske arbeidstakere som blir utnyttet.

– Hvem er bakmenn og organiserer dette?

– Vi ser en blanding av norske og utenlandske aktører, men vi har ikke god statistikk som viser omfang og nasjonalitet, men det er en god blanding, sier Halmrast.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook