Vi har produsert 8,3 milliarder tonn plast – det meste ligger i veikanten og havet

^
IKKE PLASTIC FANTASTIC: Slik ser verden vår ut. FOTO: Scanpix
Hvis all produksjon av plast hadde stoppet opp i dag, ville det tatt tusenvis av år å bli kvitt all plasten vi allerede har forsøplet naturen vår med.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har nok sett det før. Veikanter med søppel så langt øyet kan se. Strender strødd med gammel plast som er skylt opp på land. Mennesker som vasser i søppel i landsbyene sine. Dynger med meterhøye plasthauger. Deformerte havdyr inntvinnet i plast, og senest en hval på Sotra som døde med magen full av vår uforsiktighet.

Hvis du ikke har sett det før, ta en titt i bildekarusellen øverst i saken.

Siden 1950 har vi produsert 8,3 milliarder tonn plast. Det er 27 ganger mer vekten til hele verdens befolkning. De svimlende tallene stammer fra den første globale analysen av plastproduksjonen vår og har vært et samarbeidsprosjekt mellom en gjeng amerikanske forskere fra Universitetet i Georgia, California og Santa Barbara, samt Sea Education Association.

– Plastplanet

Men å forstå hvor mye 8,3 milliarder tonn er, virker umulig. I et forsøk på å skalere det ned tilsvarer det 80 millioner blåhvaler, eller 1 milliard elefanter, eller 822.000 Eiffeltårn. Men også det er vanskelig å ta innover seg.

Kanskje nettopp fordi det er så endeløst, kan vi begynne å legge merke til hvor mye plast vi bruker. Plast finnes overalt rundt oss. Du leser kanskje denne artikkelen på PCen din med plasttastatur? Eller på mobilen med et deksel i plast?

Kjøleskapet ditt, skuffene dine, vesken din, klesskapet ditt og garasjen din er full av det. Vi er rett og slett avhengige av det slitesterke produktet.

– Vi er raskt på vei til å bli en «plastplanet», og hvis vi vil ikke leve i en slik verden, så må vi tenke nytt om hvordan vi bruker ulike materialer, spesielt plast, sier Roland Geyer, hovedforfatteren av studien, til BBC.

Masseproduksjon av forskjellige plasttyper startet på 1950-tallet. Siden da har det bare økt og økt og økt. Halvparten av de 8,3 milliarder tonnene er blitt produsert de siste 13 årene, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Science Advance. Kina alene står for nesten 28 prosent av all produksjonen.

– Vi var ikke klar over konsekvensene av at nesten alle plasten som ble produsert skulle ende opp i naturen vår, før den plutselig var der. Nå er vi i en situasjon som nesten er umulig å reversere, sier Jenna Jambeck, medforfatter og spesialist i havavfall, til National Geographic.

Kaster i naturen, forblir i naturen

Sjokkfunnene fra studien viser ikke bare den hinsidige mengden plast som er produsert, men også hvor skremmende mye som blir liggende og forurense planeten vår i århundrer.

  • Hele 79 prosent havner i naturen vår
  • Ni prosent blir resirkulert
  • 12 prosent blir brent

Ettersom plast er et relativt «nytt» produkt, så aner ikke forskerne hvor lang tid det faktisk tar å bryte ned. Plast brytes ned til partikler, og ingen vet hvorvidt de partiklene faktisk forsvinner.

– Det meste av plasten brytes ikke ordentlig ned. Så plasten vi genererer kan forbli i naturen i hundrevis eller tusenvis av år, forklarer Jambeck til Science Daily.

Slik vil verden vår bli i 2050

Forskerne har tallfestet at 30 prosent av plasten i Europa resirkulert, 25 prosent i Kina og ni prosent i USA. På verdensbasis går resirkuleringen går sakte, men sikkert oppover med rundt 0,7 prosent i året siden 1990. Fortsetter det som i dag, vil rundt 44 prosent av all plasten som produseres blir resirkulert i 2050. Men det vil koste oss dyrt.

– Resirkulering av plast er svært utfordrerne både økonomisk og teknisk. Plast produseres i stor grad fra petroleum, og når oljeprisen er lav, så vil også plast være billig. Da er det ikke konkurransedyktig å skulle resirkulere plasten for nytt bruk, sier Geyer.

Men det koster oss mer å la være. For tempoet i plastproduksjonen viser ingen tegn til å bremse og hvis vi fortsetter å produsere i samme økende takt som til nå, vil mengden plast i 2050 være på 34 milliarder tonn, mot 8,3 milliarder i dag. Da vil det samme år være mer plast enn fisk i havet, ifølge FN. Tygg litt på den.

– Det er folk som lever i dag som husker en verden uten plast. Men nå er det endeløst med plast i verden, og du kan ikke gå noe sted uten å finne plastavfall, inkludert i havet, sier Jambeck.

Sjekk hvor lang tid det tar før naturen klarer å bryte ned hverdagsproduktene våre:

Plast brytes ned til små partikler, og det er usikkert om disse partiklene brytes ned i det hele tatt. De kan være evigvarende. Foto: Miløstatus.no  
Plast brytes ned til små partikler, og det er usikkert om disse partiklene brytes ned i det hele tatt. De kan være evigvarende. Foto: Miløstatus.no  
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook