FORSØPLING: Dette synet møter mange beboere ved Sinsen flere ganger i uka. 
FORSØPLING: Dette synet møter mange beboere ved Sinsen flere ganger i uka.  Foto: Privat

Naboene fortviler over romleir under Sinsenbrua – møtes av søppel og avføring om morgenen

En langvarig politisk diskusjon til tross, situasjonen med tilreisende som camper og forsøpler i Oslo er ikke blitt noe bedre.

Hver morgen gjennom sommeren sykler Kjersti Hovland, borettslagsleder i Nordre Åsen borettslag, til jobben.

Det er alltid med en viss spenning hun ser seg rundt på fellesområdet til borettslaget.

– Det er jo spennende å se hvordan det ser ut hver dag. Som regel er det mye søppel rundt trikkestoppet Sinsenkrysset, sier Hovland til TV 2.

Borettslaget har slitt med at hekkene er blitt brukt som toaletter, og i fjor fjernet de deler av hekkene på fellesområdet fordi de stadig fant avføring der.

Hovland har flere ganger fått klager fra beboere som har hatt folk sovende under balkongene sine, og for bare noen dager siden fjernet politiet et speil og en servant som var festet til et tre.

– Romfolk slår leir under Sinsenbrua. Det virker ikke å være noe noen kan gjøre med saken, sier Hovland, som har vært i kontakt med kommunestyret flere ganger for å få til en bedring på situasjonen, som har vært uendret over flere år.

Har du opplevd noe liknenende? Tips oss her!

– Ikke bedre

Vi har hørt det før, spørsmålet om hva som skal gjøres med alle de tilreisende, da særlig romfolk.

Det har vært mye politisk diskusjon de siste årene, og det har vært foreslått både tiggerforbud og å bygge en egen romleir i Oslo.

Men det som er blitt løsningen, er å bevilge mer penger til opprydning. For 2017 er det bevilget 10 millioner ekstra til opprydning etter tilreisende som camper ute. I mange av tilfellene er det, som på Sinsen, tilreisende romfolk.

SOVEPOSER: Slik så det ut da det ble ryddet under sinsenbroa mandag ettermiddag. Øverst i høyre hjørne ser man Nordre Åsen borettslag. Foto: Privat
SOVEPOSER: Slik så det ut da det ble ryddet under sinsenbroa mandag ettermiddag. Øverst i høyre hjørne ser man Nordre Åsen borettslag. Foto: Privat

Ifølge Rusken, som har som oppgave å holde Oslo ryddig og ren, er problemet like stort i år som tidligere.

– Hver eneste morgen får vi klager over overnatting i byen og i skogene rundt. Vi har mer enn nok å gjøre. Det er særlig snakk om forsøpling og tilgrising, avføring og liknende, sier Rusken-sjef Jan Hauger til TV 2.

Han sier omfanget virker like stort som alltid.

– Det er som det har vært de siste årene, sier han.

Selve fjerningen av romleire er det bymiljøetaten som står for, så publikum bes ta kontakt med dem dersom de kommer over ureglementerte leire.

SØPPEL: Overfylte søppelkasser og personlige eiendeler som ligger rundt på området er noen av utfordringene Nordre Åsen borettslag opplever. Foto: Privat
SØPPEL: Overfylte søppelkasser og personlige eiendeler som ligger rundt på området er noen av utfordringene Nordre Åsen borettslag opplever. Foto: Privat

– Gått for langt

Eiendeler i hekkene. Søppel på grøntområdene. Hovland i Nordre Åsen borettslag er lei.

Hun understreker at hun ikke har noe imot bostedsløse, men mener det har gått så langt at det ikke er greit.

– Dette handler jo om våre medmennesker, men det fører så mye leit med seg. All søpla tiltrekker seg skadedyr, rotter og liknende, og det er veldig utrivelig før det ryddes, sier hun.

– Meningsløst

Takket være pengebevilgningene rekker bymiljøetaten å rydde over større områder.

SINSENBRUA: Sinsenbrua ligger rett ovenfor veien for Nordre Åsen borettslag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
SINSENBRUA: Sinsenbrua ligger rett ovenfor veien for Nordre Åsen borettslag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

– Vi får ryddet opp der det trengs, men vi bruker hele formiddagen på å rydde opp etter natten, sier Hauger i Rusken.

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Bystyret, mener noe bør gjøres med situasjonen.

– Vi har ved flere anledninger foreslått å innføre tiggerforbud, noe som blir nedstemt av det politiske flertallet i Oslo hver gang. Vi mener dette ville hindre tilstrømningen av bostedsløse til Oslo. Deretter har vi foreslått å opprette et innsatsteam som kan være ute i de områdene der mange overnatter ulovlig for å hindre opprettelsen av leire. Dette har heller ikke skjedd, sier Lae Solberg til TV 2.

Byrådets 11 tiltak for å bedre situasjonen

 1. Økt innsats til rydding og renhold.
 2. Opprette et samarbeidsforum etter «sentrumsmodellen».
 3. Be Ruter og Sporveien øke sin tilstedeværelse med vektere for å stanse aggressiv tigging og musikk på T-bane, trikk og holdeplasser.
 4. Flere informasjonstiltak fra kommunen og frivilligheten.
 5. Øke tilgangen til akuttovernatting og sanitærforhold gjennom tilskuddsordning.
 6. Utrede et forbedret toalettilbud i Oslo.
 7. Vurdere innføring av krav til meldeplikt for tigging, sammen med politiet.
 8. Ta initiativ overfor staten/justisdepartementet om et forskningsprosjekt for å frembringe kunnskap om antall tilreisende i Norge og de store byene.
 9. Krav til Regjeringen om å øke Oslopolitiets ressurser til dette arbeidet.
 10. Krav til regjeringen om å øke innsatsen for rydding og renhold på statlig grunn.
 11. Be staten om å vurdere initiativ for å endre EØS-regelverket slik at det kreves bostedsregistrering for alle tilreisende.

Han savner handling.

– Det er en fortvilet situasjon i mange nabolag i Oslo, for eksempel på Sinsen og på Ekeberg. Det er bevilget penger til å rydde, men slik ting er nå blir kommunen løpende etter å rydde istedet for å hindre at dette skjer, sier han.

Skylder på storpolitikk

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det ikke er aktuelt med hverken tiggerforbud eller noen kommunal romleir.

– Det er selvsagt ikke akseptabelt at folk opplever søppel og avføring i nabolaget eller grøntområder på grunn av ulovlig overnatting. Det sittende byrådet har hatt en kraftig opptrapping av innsatsen på dette området og la i mai frem 11 tiltak for å bedre forholdene, sier han.

Tiltakene handler blant annet om ekstrabevilgningen på 10 millioner, økte bevilgninger til akuttovernattinger og å be staten vurdere initiativ for å endre EØS-regelverket slik at det kreves bostedsregistrering av alle tilreisende.

– Oslo kommune skal gjøre det vi kan for å bøte på de problemene som innbyggerne opplever, men vi rår ikke over den bakenforliggende årsaken, som er fattigdommen i Øst-Europa. Likevel er det Oslo kommune som ender med å rydde opp, sier Johansen.

Staten og kommunen skal på befaring ved Sinsenbroa i midten av august for å se på hva de kan gjøre for å eventuelt bedre situasjonen.