Rekordmange barn avhørt om mishandling og overgrep

Men store geografiske forskjeller viser at noen politidistrikt ikke gjør en god nok jobb, advarer polititopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har flere barn vært avhørt av politiet i forbindelse med vold, mishandling og ulike overgrep.

Det har vært ekstremt travelt denne våren. Også når TV 2 besøker Statens barnehus i Bergen en sommerdag i fellesferien.

– Jeg kan ikke huske at det har vært så travelt på sommeren, sier Eirn Baugstø, leder for barnehuset i Bergen.

Statens Barnehus er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep, der det foreligger en politianmeldelse.

Baugstø viser oss rundt i lokalene, hvor de foretar såkalte tilrettelagte avhør av barn. Politiets spesialutdannede eksperter på barneavhør har denne våren avhørt flere barn enn noen gang tidligere. Og det er like stort trykk ved alle landets elleve barnehus.

– Tanken er at barna skal slippe å bli dratt fra kontor til kontor. Her møter de mennesker under egnede omgivelser. Vi tilbyr også legetjenester, slik at vi samler det meste under et tak, forteller Baugstø.

Rekordtall

Frem til nå har nærmere 2700 barn fortalt om mishandling, vold, seksuelle overgrep og andre vonde opplevelser. Aldri har flere barn vært inne til såkalt tilrettelagt avhør.

Tidlig i juli viste tallene at det var gjennomført 2.623 førstegangsavhør, mot 2.394 avhør i samme periode i 2016.

– Vi har hatt en dobling i antall saker fra 2013 til 2016, og den økningen fortsetter nå i 2017, sier Kristin Kvinge, avdelingsdirektør i Politidirektoratet.

De fleste meldingene får politiet fra barnevernet.

– Men en del kommer via skole og barnehager som er kilde for flere bekymringsmeldinger. Og vi får også en del saker via helsevesenet, sier Kvinge til TV 2.

– Blir preget av barnas fortellinger

Barn helt ned i treårsalderen avhøres ved Statens barnehus.

– Hva forteller barna?

– Barn forteller om mishandling og vold i hjemmet eller andre steder, noen har vært vitne til vold i hjemme og andre forteller om seksuelle overgrep, sier politioverbetjent Elisabeth Hellevang Størksen ved Vest politidistrikt.

– Hva tenker du om det barna forteller?

– Det er forferdelig å se hva barn kan utsettes for og man blir preget av dette, det er virkelig leit, forteller Hellevang Størksen som sier at det viktigste er å få barna ut av ulike situasjoner.

Oslo og Bergen er dårligst

Statistikken fra Politidirektoratet viser hvor mange barn per tusen barn, som blir avhørt av politiet. Og her er forskjellene påfallende. Færrest barn er inne til avhør i Oslo og Vest politidistrikt, som ligger godt under landsgjennomsnittet. Om en teller antall barneavhør per 1000 barn, topper Nordland og Finnmark.

– Det bekymrer oss at det er geografiske forskjeller, og det sier noe om at vi ikke jobber godt nok med disse sakene, sier Ida Øystese, visepolitimester i Vest politidistrikt.

Hun sier rett ut at politiet i noen deler av landet må sørge for at flere saker oppdages og blir etterforsket.

– Da må politiet jobbe tettere med skole, helsevesen og kommuner, mener Øystese.

Visepolitimesteren brenner for saken og har i årevis engasjert seg i politiets arbeid for å fange opp barn og unge.

Mange kunne vært reddet

– Det er klart at vi blir bekymret når vi ser at det er mange barn vi ikke finner, og som vi møter igjen først når de blir 13-14 år og gamle og begynner med kriminalitet.

– Hvis vi hadde vært der i større grad når de var små, så kunne disse barna hatt et helt annet liv, sier Øystese.

Det handler om menneskeskjebner og om enorme kostnader. Dårlige oppvekstvilkår koster samfunnet milliarder. Det viser flere studier.

– Dette har dramatiske konsekvenser for samfunnet, både økonomisk, men aller mest for individet, den enkelte det gjelder, avslutter Øystese.